Tudomány zöldövezet

Ez a madár egyszerre hím és nőstény

Igen különleges madarat találtak egy pennsylvaniai erdőben – írja az IFLScience.

Az állat egyszerre rendelkezik nőstényekre és hímekre jellemző genetikai vonásokkal, teste egyik oldalát a nőstények, a másikat pedig a hímek tollazata borítja.

A példányt a Carnegie Természettudományi Múzeum csapata fogta be szeptember 24-én a Powdermilli Természetvédelmi Területen. Az állat egy rózsásmellű magvágó, a faj Észak-Amerikában honos.

Az élőlény jobb oldala a hímekhez hasonlóan vöröses tollazatú, míg bal oldalán a nőstények barna és narancs tollait viseli. Az egyed a kétoldalú günandromorfia egyik ritka példája.

Közzétette: Powdermill Nature Reserve – 2020. szeptember 24., csütörtök

A madaraknál az emberekkel ellentétben a hímeknek ugyanazon ivart meghatározó kromoszómából van két másolata (ZZ), míg a nőstényeknek mindkettőből egy (ZW). A günandromorfia a madarak esetében akkor jelentkezhet, amikor egy tojás két sejtmaggal alakul ki, melyek közül az egyik a Z-t, a másik a W-t hordozza. Ha a tojást ZZ-kromoszómákkal rendelkző spermium termékenyíti meg, az günandromorfiát eredményez.

A Carnegie Természettudományi Múzeum munkatársaiak ki akarják deríteni, hogy képes-e szaporodni a most felfedezett madár. Bár az állat biológiailag, nőstényként talán szaporodhat, lehetséges, hogy megjelenésével csak agressziót vált ki a hímekből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik