Tudomány koronavírus

Veszélyesebb a koronavírus arra, aki túlsúlyos

A számok és a tudomány jelenlegi ismeretei alapján egyértelműen elmondható, hogy kockázatot rejt az elhízás és túlsúly a COVID-19 megbetegedés kimenetelét illetően. Az elhízással 113%-kal nagyobb esély társult a kórházba kerüléshez, 74% az intenzív ellátáshoz és 48%-kal nőtt a halálozási esély egy 399 ezer beteg adatait vizsgáló tanulmánybanírja a Virológia Pécs Facebook-oldal.

🤒Túlsúly, elhízás és a COVID-19

[BMI index alapján 25-29.9 jelenti a túlsúlyt, míg 30 felett érték az elhízást]

A…

Közzétette: Virológia Pécs – 2020. szeptember 29., kedd

 

Ennek számos oka van, melyből néhányat már ismer a tudomány. Az első ok az lehet, hogy mellékbetegségek is gyakran társulnak az elhízáshoz, ráadásul olyanok melyek önmagukban is kockázati faktorként szolgálnak a COVID-19 megbetegedés során (diabétesz, keringési problémák, anyagcsere betegségek). Az elhízást és a túlsúlyt is általában az ilyen kutatásoknál testtömegindex, azaz BMI alapján vizsgálják, 25-29,9 jelenti a túlsúlyt, míg 30 felett érték az elhízást.

Koronavírusteszthez vett minta egy szakembernél a Debreceni Egyetem mintavételi pontján. Fotó: MTI/Komka Péter

Ha össze szeretnénk foglalni a fő okokat akkor három alapvető tényezőről beszélhetünk:

  1. Fizikai tulajdonságok, melyek a légzési kapacitás csökkenését eredményezik. Az elhízás következtében a mellüregben lévő hely a feljebb tolódó rekeszizom miatt kisebb légzési kapacitást eredményez.
  2. A véralvadási sajátosságok megváltozása: az elhízás következtében több tényező mentén is romlik a keringési hatékonyság, és alapvetően is nő a trombózis esélye – ezen faktorokkal a súlyos COVID-19 esélye is megnő. A SARS-CoV-2 ugyanis, amellett, hogy egy légúti megbetegedés, hatékonyan fertőzi a szervezetben általánosan megtalálható endotél sejteket is, a súlyos lefolyású megbetegedéseknél igen jellemző az endotéliummal kapcsolatos szisztémás gyulladás és az ezzel járó következmények.
  3. Az immunrendszer általános kapacitásának romlása. Főként a zsírszövet „inváziója” miatt, amely olyan, az immunrendszer hátországaként szolgáló szerveket érint, mint a lép vagy csontvelő.
Noha rengeteget költ a kormány sportra, az éllovasok közt vagyunk koszorúér-betegség okozta halálban
Annak ellenére, hogy Magyarország 2017-ben a GDP 1,2 százalékát költötte sport- és rekreációs célokra, ugyanebben az évben Európán belül is kimagasló arányban haltak meg magyarok koszorúér-betegségben.

Az immunrendszer kapacitásának romlása a vérben keringő szisztémás immunsejtek hatékonyságát is érinti. Állatkísérleteken egyértelműen bizonyítást nyert, hogy a T-sejtes immunitás óriási hátrányba kerül az elhízás során, kevésbé képes hatékonyan funkcionálni. Ezt a jelenséget embereken is megfigyelték, az influenza ellenes vakcina hatékonysága rendkívüli mértékben romlott amennyiben elhízással párosult.

A súlyos és halálos kimenetelű COVID-19 megbetegedésekre jellemző citokin-vihar is hangsúlyosabb alapot kap az elhízás esetében.

Ilyenkor ugyanis egy alacsony fokú, folyamatos gyulladásos állapot van a szervezetben, melyet a nagy tömegben jelen lévő zsírszövet sejtjei indukálnak.

Így összességében kijelenthető, hogy főként immunrendszer függő jelenség, amit elhízás esetén tapasztalhatunk. Rendkívül fontos tehát (továbbra is) a veszélyeztetett csoportok védelme, a maszkviselés, távolságtartás és kézhigiénia. Az elhízottak aránya Európában a felnőtt lakosság körében sajnos Magyarországon a legmagasabb – írja a Facebook bejegyzés.

Eközben sorra érkeznek a hírek arról, mennyire egészségtelen nemzet a magyar: nemrég írtuk meg, hogy annak ellenére, hogy Magyarország 2017-ben a GDP 1,2 százalékát költötte sport- és rekreációs célokra, ugyanebben az évben Európán belül is kimagasló arányban haltak meg magyarok koszorúér-betegségben. Ezt a cikkünket ide kattintva olvashatja el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik