Tudomány

Nem kell alkoholistának lenni a zsírmájhoz

A nem-alkoholos zsírmáj elsősorban túlsúlyos és elhízott embereket veszélyeztet, de ezen kívül van még bőven rizikófaktor cukorbetegségtől a dohányzásig.

Az egészséges máj nem tartalmaz zsírt, de például Nagy-Britanniában minden harmadik ember a zsírmáj korai stádiumával él, vagyis a már kisebb mennyiségű zsír felhalmozódott a májában. Ez jellemzően nem okoz problémát, de ha romlik a helyzet, akár májcirrózis is kialakulhat, sőt ha a nem-alkoholos zsírmáj és a cukorbetegség együttesen van jelen, jelentősen nő a szívbetegségek megjelenésének esélye is – figyelmeztet dr. Németh Alíz, a Budai Endokrinközpont belgyógyásza, gasztroenterológus, hepatológus.

A jó hír, hogy idejében felfedezve a romlás megállítható és a májban lévő zsír mennyisége csökkenthető. A nem-alkoholos zsírmáj négy stádiumban jelenhet meg. Az egyszerű zsírmáj (steatosis) esetén a májban még csak kisebb mennyiségű zsír halmozódik fel, amelyre legtöbbször egy más okból történő vizsgálat során derül fény. A nem-alkoholos steatohepatitis stádiumában már gyulladás is megjelenik a májban.

Fibrózisról beszélünk, amikor az állandó gyulladás miatt hegszövet jelenik meg a máj körül és a közeli erekben, de a szerv még képes normálisan funkcionálni. A negyedik stádium, a cirrózia a legveszélyesebb:

több év után alakul ki, mivel a máj fokozatosan zsugorodik, hegesedik. Komolyan megnő a májelégtelenség és májdaganat rizikója.

Kockázati csoportok

A nem-alkoholos zsírmáj bárkinél előfordulhat, még gyerekeknél is, és bár a betegség nagyon hasonló az alkohol okozta zsírmájhoz, a nem-alkohol változatot természetesen nem az alkoholfogyasztás okozza. Kiket veszélyeztet leginkább a nem-alkoholos zsírmáj rizikója?

  • A túlsúlyos és elhízott személyeket, különösen hasi elhízás (ún. alma típus) esetén.
  • 2-es típusú cukorbetegeket.
  • Magas vérnyomással és koleszterinszinttel élőket.
  • Metabolikus szindrómával élőket (ez a cukorbetegség, a magas vérnyomás és vérzsírszint és az elhízás kombinációja).
  • 50 éven felülieket.
  • Dohányzókat.

Bár a zsírmájnak nincs jellegzetes tünete és sokszor csak véletlenül derül ki a jelenléte, mindenkinek, akinek több rizikófaktor van jelen az életében, érdemes részt venni egy kivizsgáláson. Akkor is érdemes orvoshoz fordulni, ha tompa fájdalom jelentkezik a has jobb oldalán, extrém fáradtság, gyengeség vagy megmagyarázhatatlan fogyás mutatkozik – hangsúlyozza Németh doktornő.

A cirrózis stádiumának tüneteit már nem lehet nem észrevenni, hiszen a bőr és a szemfehérje sárgasága, a viszkető bőr és az ödémásodás olyan jelek, amelyek mindenképpen kezelést igényelnek.

Ultrahang és mintavétel

A diagnosztizálás első lépése a laborvizsgálat, ezen belül a májfunkció megállapítása, bár ez a módszer nem 100 százalékos a zsírmáj diagnosztizálásában. Ezért jelent jó megoldást a Fibroscan vizsgálat, ami tulajdonképpen egyfajta fájdalmatlan hasi ultrahang. Ennek segítségével a máj szerkezeti átépülése és a máj zsírtartalmának meghatározása néhány perc alatt, szövettani pontossággal megtörténhet, hiszen az ultrahanghullám terjedése, visszaverődése adja az információt a máj rugalmasságáról, esetleg hegesedéséről és egyidejűleg a zsírosodás mértékéről.

Néhány esetben azonban elkerülhetetlen a biposzia (mintavétel). Az eredményekre alapozva pedig megkezdődhet a kezelés, ami jobbára gyógyszerszedésre, életmódváltásra, és végső esetben májátültetésre épül.

Kiemelt kép: Science Photo Library via AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik