Tudomány

Pokol jön a frontérzékenyekre

Ha az előttünk álló bő egy hét időjárását röviden és velősen akarnánk összefoglalni, elintézhetnénk ennyivel: lesz itt minden havazáson kívül. Annyira változatos lesz, amit a természettől légköri folyamatok eredményeként kapunk, hogy még a napi előrejelzések is csúszkálnak, folyton pontosításra szorulnak. Ami biztos, a „frontérzékenyekre” kemény idők várnak.

Molnár László meteorológust, a Kiderül.hu munkatársát kértük, segítsen eligazodni, amennyire lehet.

Extrém meleg

A ma is tapasztalható felhős, esős, kissé szeles és hűvös idő kitart még két napig, a maximumhőmérsékletek átlag alatt, 16-20 fok között alakulnak, de szerdán az északkeleti megyékben csak 13-16 fokos csúcsokat mérhetünk. Október 1-jén aztán melegedés kezdődik.

„A Brit-szigetek és Nyugat-Európa térségében csütörtökön áll össze egy hatalmas 2000 kilométer kiterjedésű ciklon, ami a kontinens partvidékén hatalmas esőket és kemény szeleket eredményez” – mondja a 24.hu-nak a szakember.

Hazánk térségébe a ciklon forgó mozgása eleinte meleg levegőt hajt „fel” déli irányból, majd átvonul rajtunk egy csapadékzóna, ami a hőmérséklet visszaesésével jár. A folytatásban ezek ismétlődnek, egyik nap eső, másikon napsütés, egyszer 17, máskor 25 fok feletti csúcshőmérsékletek várhatók.

Rendhagyó mennyiségű csapadékkal és romboló széllökésekkel nem kell számolnunk, de extrém meleggel igen: szombaton a keleti területeken akár 30 fokig kúszhat a hőmérséklet.

Vénasszonyok nyara

Az Agronaptár.hu hosszú távú előrejelzéséből az is kiderül, hogy a rendkívül változékony, az emberi szervezetet is igencsak leterhelő időjárás, az október elejéhez mérten magas nappali hőmérsékleti csúcsok nagyjából a jövő hét végéig tart.

Október 7-8. környékén várható, hogy a hőmérséklet a mostani szintre süllyed, és kiadósabb, hosszabb őszi esők is elérik a Kárpát-medencét.

Ami az idei vénasszonyok nyarát illeti, Molnár László szerint ha lesz is, október közepén, második felében köszönthet ránk, és most még meglehetősen rövidnek, alig néhány naposnak ígérkezik.

Kiemelt kép: Farkas Norbert/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik