Tudomány koronavírus

A kiabálás is növelheti a koronavírus terjedését

A California Davis-i Egyetem kutatásából kiderül, hogy lényegesen le lehet csökkenteni a koronavírus terjedésének esélyét azzal, ha halkabban beszél az ember – írja a Reuters. Az eredmények segíthetnek a vírus beltéri terjedésének csökkentésében is.

Szakértők szerint már 6 decibelnyi hangerőcsökkenés segíthet azon, hogy a vírus kevésbé terjedjen a fertőzöttről az egészségesre. Ez nagyjából olyan hatással van a terjedésre, mintha megdupláznák a zárt tér légkeverését. A kutatók úgy gondolják: megfontolandó lehet azokon a területeken, ahol nagyobb mennyiségű ember gyűlik össze, hogy valamiféle „csendes zónákat” hozzanak létre – ilyen helyek lehetnek a kórházak, a rendelőintézetek, de az éttermek és kávézók is.

Ferencváros-szurkolók kiabálnak Horvátországban. Kép: Denis LOVROVIC / AFP

A WHO júliusban változtatta meg a biztonsági ajánlásait, amikor kiderült, hogy a koronavírus valószínűleg aeroszolokon keresztül is terjed. Ez azt jelenti, hogy veszélyes helyszín lehet egy kóruspróba, a fitnesztermek, vagy akár egy étterem is. A kiabálás és a suttogás közötti különbség, ami nagyjából 35 decibelnek felel meg, a kiáramló, fertőzőképes vírusrészecskék számát ötvenszeresére növeli.

A friss kutatást végző szakértők szerint nem minden beltéri környezet ugyanannyira veszélyes: egy csöndes, de zsúfolt osztályterem például kevesebb veszélyt rejt, mint egy kevésbé zsúfolt, de zajos karaokee bár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik