Tudomány koronavírus

Fotókon, ahogy a koronavírus megtámadja a tüdőt

A pásztázó elektronmikroszkóp segítségével sokszor olyan dolgokat láthatunk, amilyeneket máshogy nem lenne szerencsénk – ilyen például most a koronavírus, ahogyan megkapaszkodik a tüdő csillós hengerhámjain. A képet a Virológia Pécs Facebook-oldala dolgozta fel, méghozzá úgy, hogy elmagyarázta, mi is az a vírusürítés tulajdonképpen.

”Ha valaki „vírust ürít”, azt gyakorlatilag a légúti nyálkahártya folyadékrétegével teszi. Ebből a folyadékból jut a szájüregünkbe, keveredik a nyálunkkal, köpjük ki beszéd közben vagy köhögjük fel, esetleg szórjuk ki a nagyvilágba egy tüsszentés során parányi folyadékcseppekben utazva” – írja az oldal.

Kép: Camille Ehre, Ph.D.

„Összetett sejtközösség dedikált tagjai végeznek a nyáktermeléstől a csillómozgással történő kisöprésig számos folyamatot a légutainkban. Az itt található, egyik domináns sejtféleség, a csillós hengerhám. Más sejtekkel egyetemben, a SARS-CoV-2 vírus esetében ezek a sejtek jelentik a fő belépési kaput fertőzés során, mivel nagy mennyiségben található a felszínükön a vírus sejtfelszíni receptora (ACE2).

Alapvetően az általuk keltett csillómozgás hivatott a légutakba jutott idegen anyagokat kifelé söpörni a légzőrendszer felületét képző nyák kifelé hajtásával.”

A képeken tökéletesen látszik a koronavírus csillag alakú „teste”, ahogy a nyákkal megérkezve próbál megkapaszkodni a hengerhámon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik