Tudomány koronavírus

Nincs összeesküvés: ezért olvasható a neten, hogy már 2017-ben is COVID-19 teszteket vettünk

A napokban a vírustagadók körében terjedt el futótűzként az az információ, hogy Magyarország (és sok másik ország is) már 2017-ben tonnaszámra rendelte meg a COVID-19 teszteket. Rengeteg printscreen is született a Világbank kereskedelmi szoftverének, a World Integrated Trade Solutionnek a weboldaláról – még szerencse, mert azóta, valószínűleg pontosan emiatt, visszaírták a tesztek nevét az eredetire.

Annyi történt ugyanis, hogy a különböző, hivatalos kód alatt árult, COVID-tesztre is jó orvosi tesztkészleteket egész egyszerűen átnevezték a rendszerben COVID-19 készletre: maga az eszköz ugyanis univerzális, és a reagens teszi különböző vírusok kimutatására alkalmassá.

Ez most már magán a weboldalon is fel van tüntetve egyébként megjegyzésben: a korábban problémát okozó kódokhoz oda van írva, hogy a szóban forgó adatok korábban is elérhető orvosi eszközökről szólnak, amelyeket a WHO az új típusú koronavírus tesztelésére is megfelelőnek ítélt.

A legtöbb ilyen eszközkészlet import- és exportadatairól egyébként nincs 2017 előtti adat – ennek az az oka, hogy ebben az évben kapták meg a besorolási számukat. A WITS weboldalán bárki végignézheti, hogy mik azok a COVID-19-re is használható eszközök, amelyeknek vissza lehet vezetni a kereskedelmét.

Nem arról van szó tehát, hogy a koronavírus egy nagy összeesküvés, és arról sem, hogy már 2017-ben tudtunk a létezéséről – egész egyszerűen egy kódhoz tartozó orvosi eszközkészletet neveztek át a rendszerben, anélkül, hogy tudták volna: ez a korábbi kimutatásokban is szerepelni fog.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik