Tudomány

Titkosított propagandafelvételen látszik, hogy robbant fel a világ legerősebb atombombája

1961. október 30-án robbantották fel a szovjet Cár-bombát, ami még mindig a valaha megalkotott legerősebb nukleáris fegyver a világon. Az orosz nukleáris ipar 75. évfordulója előtt tisztelegve most feloldották annak a propagandavideónak a titkosítását, ami a bomba megépítését és végül éles tesztelését mutatja be – írja a Vice.

A hidrogénbomba hatóereje 50 millió tonna TNT-ének felelt meg (vagyis 50 megatonnás volt), ezt hivatalosan azóta sem sikerült egyik atomfegyvernek sem megugrania. Ha össze akarjuk hasonlítani valamivel: a Hirosimára ledobott Little Boy atombomba 15 kilotonna, a Nagaszakit sújtó Fat Man pedig 21 kilotonna robbanóerővel rendelkezett.

A tesztrobbantás a Jeges-tengeren található Novaja Zemlja szigetcsoport északi, lakatlan szigetén történt, a bombát 10,5 kilométeres magasságból dobták le, és végül 4,2 kilométeres magasságban robbant fel – írja a Qubit.

A gombafelhő közel 65 kilométeres magasságig nyúlt,

vagyis a sztratoszférán túl, a mezoszférát is elérte. A lökéshullám még 900 kilométeres távolságban lévő településeken, így Norvégiában és Finnországban is repesztett be ablaküvegeket. Személyi sérülés hivatalosan nem történt.

Szerencsére a Cár-bombát soha nem vetették be éles helyzetben.

Főkép: Russian department of Atomic Energy Minatom

Ajánlott videó

Olvasói sztorik