Tudomány

Mégsem romlik, csak átalakul a memória idős korban

Az idős emberek memóriája romlik – ez egy olyan igazság, amit mindenki tudni vél. Egy friss kutatás szerint azonban mégsem ilyen egyszerű a dolog, ugyanis nem konkrétan romlik, hanem átalakul ilyenkor az emlékezőképesség – írja az EurekAlert.

A Washington Egyetem kutatója, Zachariah Reagh úgy gondolta, hogy megméri az idősebbek memóriáját, de nem a korábban használt módszerekkel, amikor számokat vagy szavakat jegyeztetnek meg velük, hanem egy sokkal természetesebb megoldással: megnézettek velük egy 8 perces filmet.

A Nature Communications tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a résztvevők nem kaptak semmilyen instrukciót, egyszerűen élvezniük kellett a rövid klipet. Közben pedig mérték az agyi aktivitásukat MRI segítségével, és azt figyelték meg, hogy melyik jelenetnél mennyire aktív az agyuk bizonyos területe.

Kiderült, hogy a fiatalabb kontrollcsoport és az idősebb kutatási csoport agya még mindig hasonlóan tárazta el az információkat a filmből. A kutatók úgy magyarázták el, hogy minden ember epizodikusan tárolja el az eseményeket, főleg, ha filmet néz: egy epizódnak van eleje, és van vége, például ilyen lehet egy beszélgetés, vagy egy nagyobb csatajelenet. Ha filmnézés közben a kezünkbe adnának egy távirányítót, hogy mindenki állítsa meg a klipet akkor, amikor egy ilyen epizódnak vége, nagyjából ugyanazokon a határokon nyomnánk meg a gombokat.

Kép: Getty Images

A kontrollcsoport és a kutatási csoport között ebben az epizodikusságban nem volt különbség, viszont az látszott, hogy a 18-88 év közötti alanyoknál az idő előrehaladtával az agy összaktivitása azért csökkent. Azt is megfigyelték a kutatók, hogy az epizodikusságon kívül az idősebbek agyáról készült fMRI-k máshol villantak fel, mint a fiatalabb kontrollcsoportnál, ami azt jelenti, hogy nem rosszabbul tárazták el a memóriájukba a történéseket, csak máshogyan.

A kutatók azt feltételezik, hogy az idősebbek memóriaképzése már nem a részletes, apróbb információkra fókuszál, hanem a nagyobb összefüggésekre, ezért lehet az, hogy úgy tűnik: rohamosan romlik a nagyi memóriája. Közben azonban valójában csak máshogy jegyzi meg a dolgokat, mint a fiatalabbak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik