Tudomány

Emlékeket ültettek el madarak agyában

A zebrapintyek általában apjuktól sajátítják el az éneklést, szakértők egy csoportja azonban új módszert talált arra, hogy kommunikációra tanítsák a madarakat – írja a Live Science. Az eljárás lényege, hogy a kutatók mesterséges emlékeket helyeznek el az állatok agyában.

A kísérlet célja az volt, hogy felmérjék, milyen agyi útvonalak játszanak szerepet a madaraknál az ének kódolásában, ezzel közvetett módon az emberi beszédtanulást is tanulmányozni tudták. Todd Roberts, a Délnyugati Texasi Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint ez az első alkalom, amikor viselkedéscélú emlékeket kódoló agyrégiókat sikerült igazolniuk.

A régiók kimutatásával a szakértők képessé váltak az emlékek beültetésére, és így az énektanulás szabályzására is.

A Közép-Amerikában őshönos zebrapintyek rendkívül szociális állatok, melyek az emberekhez hasonlóan tanulják a kommunikációt. Az élőlények apjuktól sajátítják el az éneket, és már fiatalon sokat gyakorolnak.

Fotó: iStock

Roberts és kollégái az optogenetika segítségével befolyásolták a madarak agyát. A technikával az idegsejtek fényérzékeny fehérjéit szabályozták, megfelelő ritmusú fényhatás segítségével énekre vonatkozó emlékeket hoztak létre. Fontos kiemelni, hogy a módszerrel csak a hangok hosszát tudták meghatározni, a hangmagasságot nem.

A kutatók bíznak benne, hogy idővel teljes dallamok emlékét ültethetik el a pintyek agyában, ahogy abban is, hogy vizsgálataikkal az emberi idegrendszer fejlődési rendellenességeit is jobban megérthetik.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik