Tudomány

Máshogy fejlődhet a gyerek agya, ha túlsúlyos a kismama

A New York Egyetem Grossman Orvosi Iskolájának kutatói összefüggést találtak a kismama magas testtömegindexe és a gyerek agyi fejlődése között – írja az EurekAlert. A kutatás során feltárták, hogy a kórosan magas BMI-vel rendelkező (orvosi értelemben is túlsúlyos) kismamák gyerekének két agyi területe is másképp fejlődhet: a prefrontális kéreg, valamint az anterior insula kialakulásába is beleszólhat a súlyfelesleg. Ezek a területek jellemzően a döntéshozásban játszanak szerepet, és olyan betegségekkel és rendellenességekkel is összefüggésbe hozhatók, mint a figyelemhiányos zavar (ADHD), az autizmus vagy a kóros túlevés.

Journal of Child Psychology and Psychiatry tudományos folyóiratban megjelent tanulmány 197 olyan idegcsoportot különböztetett meg, amelyek aktívak a magzat agyában, ezek közül mindössze az agy két területén található olyan, ami összeköthető az anya testtömegindexével: a fent említett prefrontális kéregben és az anterior insulában. A kutatók szerint ez a felfedezés segíthet megérteni, hogy miért vannak jellemző neurológiai rendellenességek sok olyan gyereknél, akik túlsúlyos anyától születtek.

Kép: Getty Images

A korábbi, erre irányuló kutatások általában az újszülöttek agyi aktivitásával foglalkoztak, ez az első olyan, ami a fejlődő magzat idegrendszerét figyeli meg, már akár a terhesség hatodik hónapjában is.

A kísérlethez egyébként a kutatók összesen 109 nőt kértek fel részvételre, mindegyikük BMI-értéke 25 és 47 közé esett (25 fölött kezdődik a túlsúly, 30 felett pedig a kóros elhízás). A magzatok agyi aktivitását MRI segítségével vizsgálták meg.

A következő lépés az, hogy a megszületett gyerekek agyi aktivitását és egészségét is mérjék, valamint végigkísérjék őket életük első néhány évén, hogy kiderüljön – a módosult idegi fejlődés később meglátszik-e idegi rendellenesség formájában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik