Tudomány

Egy vérteszttel évekkel korábban megjósolható a nőknél a cukorbetegség

A Torontói Egyetem kutatói olyan metabolitokat fedeztek fel a vérben, amelyek segítségével korán megjósolható azoknál a nőknél a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása, akik a terhesség alatt a betegség egy átmeneti változatán estek át – írja az EurekAlert. A kutatás eredménye segíthet egy olyan teszt létrehozásában, amely beazonosíthatóvá teszi a magas kockázatú kismamákat és anyákat, hogy az orvosaik időben életmódbeli tanácsokat adhassanak nekik a cukorbetegség elkerülése érdekében.

A szakértők felfedeztek olyan anyagcsere-rendellenességet, ami a későbbi 2-es típusú diabétesz kialakulását vetíti előre, és már a szülés után nagyon korán felfedezhető. Olyan anyagcsere-jelet találtak, amely

85 százalékos biztossággal tudja előre jelezni, ha a vizsgált nőnél ki fog alakulni a 2-es típusú cukorbetegség. 

A Plos Medicine tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint terhessége alatt tízből egy nőnél kialakul a terhességi cukorbetegség, ez pedig megnöveli az esélyüket a hagyományos, 2-es típusú diabéteszre. Kutatások kimutatták, hogy azok közül, akik ilyen terhességi cukorbetegségen esnek át, a szülés utáni tíz éven belül 30-50 százaléknál kialakul a diabétesz.

A terhességi cukorbetegségen átesett nőknek ajánlott, hogy évente végeztessenek el orális glükóztolerancia-tesztet, ami azonban időigényes, és nagyon kevés anyuka jár el rendszeresen rá. A szakértők pontosan azért kutatták le ezeket a metabolitokat, hogy megmondhassák, ki fokozottan veszélyeztetett a cukorbetegségre, így nem kell minden friss anyukának évente kórházba látogatnia.

Kép: Getty Images

A kutatók először 2016-ban kezdtek el foglalkozni a témával, ekkor 1033 friss anyát vizsgáltak meg. Most ugyanezeket az alanyokat követték tovább, és végeztek rajtuk vizsgálatokat. A hosszabb időintervallum alatt több nőnél alakult ki a 2-es típusú cukorbetegség. A szakértők a két kutatás vérmintáit hasonlították össze, és keresték bennük a speciális metabolitokat, amelyek előre jelzik a betegség kialakulását. A kutatók szerint nem meglepő, hogy az azonosított markerek között ott voltak a cukormolekulák, de aminosavakat és lipidmolekulákat szintén találtak, amelyek a fehérje- és zsíranyagcsere problémáira mutatnak.

A kutatók szerint az eredmények felhasználásával pofonegyszerű vértesztet lehet kifejleszteni, amit akár szülés után is elvégezhetnek az anyán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik