Tudomány

Minden harmadik európai nő különleges neandervölgyi gént hordoz

Egy friss tanulmány alapján nagyjából minden harmadik európai nő neandervölgyiektől örökölte a progeszteron-receptorát – írja EurekAlert. A német Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet és a svéd Karolinska Intézet csapata szerint a génvariáns növeli a termékenységet, és csökkenti a terhesség korai szakaszában a vérzést, illetve a vetélés kockázatát.

A progeszteron-receptor jó példa arra, hogy a kedvező genetikai variánsok, amelyek a modern emberekben a neandervölgyiekkel való keveredés miatt jelentek meg, milyen hatással lehetnek a ma élő emberekre

– mondta Hugo Zeberg, a csapat tagja.

Kép: Getty Images

A progeszteron vagy sárgatesthormon egy olyan hormon, amely kulcsszerepet játszik a menstruációs ciklusban és a terhességben. A szakértők biobank-adatokat felhasználva mintegy 450 ezer ember, köztük 244 ezer nő információit elemezték, és megállapították, hogy nagyjából minden harmadik európai nő neandervölgyiektől örökölte receptorát. A vizsgált nők 29 százaléka a gén egy, 3 százaléka pedig két másolatát hordozza.

Zeberg szerint a gént hordozó nők aránya nagyjából tízszer nagyobb mint a legtöbb neandervölgyi gén esetében. Ez azt sugallja, hogy a variánsnak kedvező hatása van a termékenységre. A molekuláris vizsgálat azt is felfedte, hogy az érintett nők sejtjeiben több receptor keletkezik, ami növelheti a sárgatesthormon iránti érzékenységet, és bizonyos fokú védelmet adhat a vérzéssel és vetéléssel szemben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik