Tudomány koronavírus

Alig csökkent a kibocsátás a járvány alatt

Bár a járványügyi intézkedések átmenetileg csökkentették a kibocsátást, egy friss tanulmány alapján a pandémia nem sok hatást gyakorol a klímakrízisre – írja az IFLScience. A szakértők ugyanakkor bíznak benne, hogy a gazdaság újraindítása alkalmat kínál majd a környezetbarát megoldások előtérbe helyezésére.

A földi átlaghőmérséklet nagyjából 1,1 Celsius-fokot emelkedett az ipari forradalom kezdete óta, 2050-ig pedig további 0,2-0,9 fokos növekedés várható. A világ országainak célja az, hogy a klímaügyi intézkedések segítségével a század közepére csupán 1,5, esetleg 2 Celsius-fokos emelkedést tapasztaljunk.

A járványügyi korlátozások miatt egy időre valóban visszaesett az emisszió, a szakértők szerint azonban ez is kevés.

A pandémia alatti intézkedések hatása elenyésző: 2030-ig csak 0,01-0,005 fokkal csökkenthetik az átlaghőmérsékletet.

A kutatók ugyanakkor bíznak benne, hogy a zöld helyreállítási tervekkel komoly eredményeket érhetünk el az éghajlatváltozás korlátozásában.

Kép: Christoph Hardt / Geisler-Fotopres / Geisler-Fotopress / dpa Picture-Alliance via AFP

Piers Forster, a Leedsi Egyetem munkatársa és csapata azt vizsgálta 123 országban, hogy miként alakult tíz üvegházgáz szintje 2020 februárja és júniusa között. A szakértők a NASA információi mellett az Apple és a Google helyadatait is felhasználták, hogy felmérhessék az emberek mozgásait. Az eredmények alapján 2020 áprilisában a mobilitás és a kibocsátás is csökkent, ez azonban kevésnek bizonyult, hiszen számos üvegházgáz, így a szén-dioxid hosszú ideig fennmarad a légkörben. Az átmeneti visszaesés így nem hozott jelentős változást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik