Tudomány koronavírus

Pestis korabeli szokást elevenítettek fel Firenzében a koronavírus miatt

A szociális távolságtartás nem a koronavírus idején jött divatba: a pestisjárvány idején Firenzében úgynevezett borablakokat hoztak létre, amelyeken keresztül érintésmentesen adhatták át a borokat a vendégeknek. Így az üzlet sem sérült annyira a járvány alatt, és az emberek sem maradtak bor nélkül – írja a The Daily Mail.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Buchette del Vino (@buchettedelvino) által megosztott bejegyzés, Júl 10., 2020, időpont: 1:27 (PDT időzóna szerint)

Ezeket a borablakokat (buchette del vino) az 1630-as években alakították ki, azért, hogy viszonylagos biztonsággal lehessen borozgatni még a pestis idejében is. A 2015-ben alapított Borablak Társaság szerint nagyjából 300 ilyen ablak maradt a városban, a nagy részüket ugyanis befalazták az 1966-os árvizek idején.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Buchette del Vino (@buchettedelvino) által megosztott bejegyzés, Máj 10., 2020, időpont: 12:32 (PDT időzóna szerint)

A társaság honlapján térképre rakták azokat, amelyek még mindig megvannak. Tavaly a Babae nevű étterem volt az első, ami visszahozta a borablak használatát, most, úgy tűnik, egyre többen csatlakoznak hozzá.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Buchette del Vino (@buchettedelvino) által megosztott bejegyzés, Febr 17., 2020, időpont: 9:10 (PST időzóna szerint)

A pestis idején a borokat ezeken az ablakokon keresztül adták ki, a fizetséget pedig egy fémlapra kellett letenni, amit aztán ecettel azonnal fertőtlenítettek. Ma Firenzében nemcsak bort, hanem kávét és fagylaltot is lehet ezeken keresztül vásárolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik