Tudomány

Távcső nélkül is látható lehet a Nap felé közeledő üstökös

Majdnem 5 ezer év után ismét a Nap felé közeledik a NEOWISE-üstökös, ami a vártnál fényesebb lesz, így ha nem esik szét, akkor július közepétől a nyár végéig kis távcsővel vagy akár szabad szemmel is megfigyelhető lesz – írja az MTI. Sárneczky Krisztián, a Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézet munkatársa az MTI-nek elmondta, hogy az üstökös feje a mérések szerint június 23-án napközben 3,5-4 magnitúdós lehetett, ami 1 magnitúdóval fényesebb a vártnál.

A fényes porcsóvával együtt ez igen biztató fényesség

– mondta a csillagász, hozzátéve, hogy idén óvatosak a szabadszemes üstökösök előrejelzésével, mert két égitest is csalódást okozott már, az ATLAS és SWAN üstökös is szétesett napközelségében.

A kép csak illusztráció. Fotó: Getty Images

Hogy az üstökös látható lesz-e szabad szemmel a nyári égbolton, az attól függ, hogy a közepén lévő maximum 1 kilométer átmérőjű szilárd belső mag hogyan reagál a nagyon erős sugárzásra. A Nap közelében ugyanis az üstökös felszíne több száz fokra melegszik és megnő a gázok kifúvása is. Ezek a gázok az üstökös belső magjából törnek elő óriási erővel, és ha nem elég nagy vagy erős a mag, akkor ez az energia szétvetheti az egészet.

A csillagász elmondása szerint a NEOWISE-üstököst legközelebb július 6-8. körül lehet a Földről megpillantani. Ha túléli a napközelséget, július közepétől érdemes keresni az égbolton, és kis szerencsével, illetve némi égismerettel, távcső nélkül is meg lehet majd találni.

Az üstökös nagyon elnyújtott ellipszis pályán kering a Nap körül, legutóbb mintegy 4600 éve járt a közelében. Most 2020. július 3-án kerül ismét napközelbe. Sárneczky Krisztián beszélt arról is, hogy az üstökös mellett a nyári égbolton különleges látvány nyújt, hogy a Jupiter és a Szaturnusz nagyon közel látható egymáshoz. Ennek csillagászattörténeti vonatkozása, hogy egyes feltételezések szerint a Krisztus születése környékén megfigyelt „Betlehemi csillag” is  a Jupiter és a Szaturnusz volt, illetve az együttállásuk ment úgy át a vallásos tudatba, mintha egy csillag fénylett volna.

Ajánlott videó