Tudomány

Szabad szemmel is látható a Nap felé tartó üstökös

Szabad szemmel is láthatóvá vált a C/2020 F8, azaz a SWAN üstökös – írja az IFLScience. Az előrejelzések szerint az objektum június közepéig lesz megfigyelhető.

A szakértők korábban úgy vélték, hogy az elmúlt időszak egyik leglátványosabb üstököse a C/2019 Y4 (ATLAS) lesz, az égitest azonban végül széthullot, ahogy elkezdett közeledni a Naphoz. Utóbb, március végén a SWAN-t is észlelték, amely idővel egyre fényesebbé vált, május 2-án már 5,6 magnitúdójú volt.

Elképesztő fotók egy üstökös haláláról
Lenyűgöző felvételeket készített a Hubble-űrteleszkóp a széteső Atlas-üstökös több mint kéttucatnyi magtöredékéről.

A SWAN már speciális felszerelés nélkül, szabad szemmel is látható az éjszakai égbolton, igaz, a megfigyeléshez kellően tiszta és sötét égre van szükség. Teleszkóppal az objektum még jobban kivehető.

Az objektum május 12-én volt a legközelebb a Földhöz, ekkor 84 millió kilométerre járt bolygónktól.

A SWAN jelenleg mintegy 110 millió kilométerre található, magnitúdója 6,1. Az előrejelzések alapján május 27-én ér a legközelebb a Naphoz, és ekkor lesz a legfényesebb, a kutatók ugyanakkor nem zárják ki, hogy idővel ez az üstökös is szétesik majd.

A zöldes objektum sokáig csak a déli félgömbről volt látható, most már azonban az északabbi területekről is. Az égbolton az égitestet távcsővel érdemes keresni, napnyugta után északnyugaton, napkelte előtt pedig északkeleten. A megfigyelést nehezítheti a fényszennyezés, illetve az, hogy az üstökös a horizonthoz közel jár.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik