Tudomány

Hatalmas tengeri szörny maradványára bukkantak

Szakértők egy csoportja különleges kövületet azonosított az Egyesült Államokban – írja a Live Science. A 246 millió éves fosszília egy vemhes tengeri őslényé, az állatban három utódjának maradványát is felfedezték.

Az ichthyoszauruszok a triász földtörténeti kor ragadozó, elevenszülő tengeri hüllői voltak. A most feltárt lelet a második legidősebb vemhes ichthyoszaurusz-fosszília, melyet valaha találtak. P. Martin Sander, a Bonni Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint az utódok az állat esetében még pofával előre jöhettek világra, a későbbi ichthyoszauruszoknál viszont ez megváltozott. A farokkal előre születés előnye, hogy segíti az ivadékokat a légzés minél későbbi önálló megkezdésében.

Kép: Getty Images

A Martina nevű kövületet Nevadában tárták fel 2011-ben.

A példány 4,3 méteres lehetett, fogai a 2,5 centiméteres hosszt is elérhették.

Az állat a Cymbospondylus duelferi tudományos nevet kapta. Amikor a ragadozó élt, a mai kontinensek még a Pangea nevű őskontinenshez tartoztak. Ekkor Nevada a kontinens nyugati partvonalát alkotta, Martina azonban a nyílt vízben élhetett.

Az ichthyoszauruszok felmenői szárazföldi élőlények voltak. Nem ritka, hogy egy evolúciós vonalnál a tengerbe való visszatérést követően elevenszülés alakuljon ki – a mai tengeri hüllők között a teknősök ritkaságnak számítanak, mivel tojást raknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik