Tudomány koronavírus

Hónapokig tarthat teljesen kigyógyulni a koronavírusból

Érdekes jelenségre lett figyelmes a The Atlantic újságírója: kilenc olyan amerikai emberrel beszélt, akik „hosszútávúzósnak” hívják magukat, azaz olyan koronavírusos betegek, akik hónapok óta szenvednek a betegség tünetei miatt. Ezek az emberek jellemzően úgy kapták el a vírust, hogy nem volt szükségük intenzív kórházi ellátásra, így

kezeletlenül maradtak, de a tüneteik nem igazán akarnak szűnni.

Az említett betegek jó része egyébként egészséges és fitt, ráadásul fiatal, mindenféle alapbetegség nélkül. A tüneteik kórházi kezelés nélkül enyhének minősülnek, viszont hónapok óta tartanak, és rányomják a bélyeget a mindennapi életükre. „Azok az apró örömök, amelyeket mások a karantén alatt átéltek – jóga, kenyérsütés – számomra lehetetlennek bizonyulnak” – mondta a cikkben megszólaltatott glasgow-i újságíró, Vinny LeClerc, aki március közepén lett beteg.

A The Atlantic azt is megjegyzi, hogy ezek az emberek általában kimaradnak a koronavírusos statisztikából: egyetlen adatba számítanak csupán bele, ha elvégzik rajtuk a tesztet, ez pedig a betegek száma. Innentől nem számít, mennyi ideig szenvednek a tünetektől, ez sehol nem jelenik meg. Az oktatásban dolgozó Chloe Kaplan, aki a 78. napon jár a betegségben, arra panaszkodik, hogy az emberek nem értik, hogy lehet beteg, ha egyszer nem esik bele a súlyos fertőzöttek vagy az enyhe tünetekkel megúszók táborába.

A The New York Times-ban jelent meg Fiona Lowenstein cikke arról, hogy 26 évesen hogyan került kórházba a koronavírus miatt. Bár maga az írás is nagyon érdekes, még érdekesebb, hogy miután meggyógyult, Lowenstein alapított egy Slack-csoportot azok számára, akik a betegségben szenvednek, az egyik csatorna pedig csak azokkal foglalkozik, akik több mint 30 napja tüneteket produkálnak. Ennek összesen 3700 tagja van.

Kép: Pavel KOROLYOV / AFP

Az egyik tag, Gina Assaf egy 640 fős kutatást is végzett a témában, amit ugyan nem látott független tudományos testület, de fontos jelenségre hívja fel a figyelmet. A megkérdezettek közül ötből három ember a 30-49-es korosztály tagja, 56 százalékuk nem került a tüneteivel kórházba. Negyedük tesztje lett pozitív a koronavírusra, de a megkérdezettek felét nem is tesztelték. Valószínűleg a negatív tesztek közül is sok a fals negatív.

Még mindig nagyon keveset tudunk a koronavírus-fertőzésről, az viszont már biztos, hogy több különböző szervet is megtámad: a tüdőn kívül a szívre, az emésztőrendszerre és a vesére is hatással van. A „hosszútávozósok” számára az elhúzódó tünetek valószínűleg a legyengült szervezet és a vírusfertőzés nyomai, mint például a hegesedett tüdőszövet miatt maradnak meg ilyen sokáig. Akik meggyógyultak, gyakran visszaesnek, néhány hétig jobban vannak, aztán megint rosszabbul. A Slack-csoportokban azonban szerencsére akad bőven olyan is, aki már hetek óta gyógyultnak érzi magát – így valószínűleg azok is előbb-utóbb túlesnek a fertőzésen, akik már hónapok óta szenvednek.

Főkép: Frédéric Scheiber / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik