Tudomány koronavírus

Koronavírus: milliók életét menthették meg a korlátozások

Szakértők egy csoportja szerint a járványügyi intézkedések 11 európai országban mintegy 3,1 millió ember életét menthették meg – írja az IFLScience. Fontos kiemelni, hogy a vizsgálat modellezésen és részben feltételezéseken alapul, ennek ellenére jól rámutat, hogy a korlátozásoknak igenis volt értelme.

Márciusban Európa-szerte elkezdték bevezetni azokat az intézkedéseket, melyekkel a COVID-19 terjedését igyekeztek gátolni. Akkor még nagyon keveset tudtak az új koronavírusról, és bár még mindig rengeteg a kérdőjel a kórokozóval kapcsolatban, három hónap alatt a kutatók rengeteg értékes információt gyűjtöttek róla.

Kép: Mohos Márton / 24.hu

Samir Bhatt, az Imperial College London munkatársa szerint a korlátozások hatására a kórokozó terjedése az összes vizsgált európai országban kontrollálható szintre csökkent. A kutató és kollégái új tanulmányukban azzal számoltak, hogy a 11 elemzett országban május 4-ig 12-15 millió ember fertőződött meg – ez a populáció 3,8 százaléka. A 11 országban az érintett periódus alatt 130 ezren haltak meg a betegségben,

ha azonban nem lettek volna járványügyi intézkedések, további 3,1 millió ember halhatott volna meg.

Tanulmányukban a szerzők is elismerik, hogy vizsgálatuknak megvannak a maga korlátai. Még sok a megválaszolatlan kérdés a koronavírussal és a járvánnyal kapcsolatban, a szakértők szerint ennek ellenére megállapítható, hogy a korlátozások rengeteg emberi életet mentettek meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik