Tudomány

Élőben nézheti, ahogy az évtizedenként egyszer virágzó, rém büdös növény bontogatja a szirmait

A Barnard College különleges titánbuzogányát biztosan jobb online streamen keresztül megfigyelni, mint élőben: az angolul csak „corpse flowernek”, vagyis tetemvirágnak nevezett növény ugyanis nagyon büdös, szaga halottéra, büdös sajtéra vagy elviselhetetlen lábszagéra hasonlít – írja az IFL Science. Másik jellegzetessége a fajnak az, hogy nagyon ritkán virágzik: általában hétévente nyitogatja a szirmait, de van olyan növény is, aminek több évtizedbe telik újra kinyílni.

Ezért is különlegesség, hogy a Barnard titánbuzogánya most nyílik, és ezért figyeli egy kamera minden egyes mozdulatát. A livestream kétségkívül kellemesebb, mintha élőben kellene néznünk a virágzást, már a szagok miatt biztosan.

A titánbuzogány (Amorphophallus titanum) egyébként Szumátrában őshonos, de ma már a trópusokon többfelé megtalálható. A föld alatti gumó tömege gyakran 50–75 kilogramm. A buroklevéllel körülvett torzsavirágzat magassága több mint két méter. A legnagyobb méretű – 2,94 méter magas – virágzatot 2005-ben a stuttgarti Wilhelma botanikus kertben mérték. A legnagyobb feljegyzett gumó a Királyi Botanikus Kertekhez tartozó Walesi hercegné-házban volt: pihenő állapotában 91 kilogrammot nyomott.

Főkép: Joe Raedle/Getty Images/AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik