Tudomány

Lenyűgöző videón egy kis beluga születése

Ilyet is ritkán látni videón: a Georgia Akváriumnak sikerült lencsevégre kapnia, ahogy Whisper, a húszéves beluga, vagy más néven fehér delfin életet ad egy nőstény borjúnak – írja az IFL Science.

Az állat 15 hónapig volt vemhes a poronttyal, és május 17-én hozta a világra. Whisper húszéves, a borja pedig 79 kilogrammal jött a világra. A kis jövevényt még nem nevezték el az akvárium munkatársai.

Whisper a világjárvány közepén, zárt akváriumban hozta világra az utódját, az itt dolgozók pedig már hetek óta készültek arra, hogy mikor bújik elő végre a kis beluga. Amikor a szülés megindult, Whisper abbahagyta az úszást, és a dolgozóknak oxitocinnal kellett megindítaniuk a folyamatot. Nem tartott sokáig, amíg végül az újszülött világra jött, és elkezdett úszni az anyja mellett.

A belugák (Delphinapterus leucas) Északi-sarkvidék környéki tengerekben őshonosak. Egy kifejlett állat testhossza 300-550 centiméter, testtömege 500-1500 kilogramm. A szemkivételével egész teste tejfehér, így semmilyen más cetfélével nem téveszthető össze.

A borjak eleinte szürkék, később foltosak. 

Jelenleg az Egyesült Államokban nincs mindenhol vonatkozó törvény a delfinfélék fogságban tartásának tiltására, Dél-Karolinában azonban már az 1980-as évek óta nem engedélyezik a helyi törvények. 2002-ben Mauin is betiltották. 2019-ben Kanadában is elfogadták a „Szabadítsátok ki Willyt!” határozatot, ami szintén megtiltja a delfinek és bálnák fogságban tartását. Érdekes, hogy Magyarország ebben például úttörőnek számít, az országba tilos delfint is behozni. Az ilyen állatok élettartamát alapvetően tényleg megrövidítheti a fogság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik