Élet-Stílus

Valami bűzlik Washingtonban, dögszag terjeng

titánbuzogány (titánbuzogány, virág, )
titánbuzogány (titánbuzogány, virág, )
Orrfacsaró a bűz Capitolium közelében.

A közeli botanikus kertben most nyílik három gigantikus méretű titánbuzogány (Amorphophallus titanum), amelynek szagát a rothadó hús, a büdös zokni, a fokhagyma és a használt pelenka együtteseként jellemzik a szakemberek.

A különleges illatorgia vonzza a beporzáshoz szükséges legyeket és rovarokat, és el is riaszt sok kártevőt.

Észak-amerikai botanikus kertben először nyílik majdnem egyidejűleg három titánbuzogány. A növény alakja – és elnevezése is – a fölmeredő hímvesszőre emlékeztet. A kontyvirágfélék családjába tartozó növény nemcsak a legnagyobb, hanem a legbüdösebb virág is. Nevét a görög amorphos (formátlan), phallos (penis) és titan (óriás) szavakból kapta. 

Az óriáskontyvirágnak is nevezett növények 5-12 évesek és mindegyikük most nyílik először.

Az egyik példány helyi idő szerint már vasárnap kinyílt, a másik kettő augusztus 22. és 30. között követi. A legnagyobb növény nagyjából 2,13 méter magas. A Capitolium-domb lábánál fekvő Botanikus Kert este 10-ig tart nyitva a napokban, hogy minden érdeklődő meg tudja csodálni a titánbuzogányokat, amelyek virágzását élőben közvetítik az interneten is.

Ha az ember a növény közelében áll, szüksége van egy gázmaszkra. Ez tényleg a növények birodalmának rocksztárja

– jegyezte meg Todd Brethauer, a kert önkéntese, aki egy üvegben hordozza a titánbuzogány szagmintáját, hogy megmutathassa a látogatóknak. Az Egyesült Államokban mára egészen gyakori jelenség lett a titánbuzogányok nyílása, mivel egyre több amerikai intézmény tart ilyen növényeket, a washingtoni botanikus kert 15-16-ot.

A titánbuzogányok egyidejű nyílása azért ritka, mert a folyamat csak akkor következik be, ha egy adott növény föld alatti részében elegendő energia gyűlik össze a kinyíláshoz. A titánbuzogány természetes élőhelye Szumátra nyugati részére korlátozódik. A növény magassága elérheti a három métert, a föld alatti gumó súlya pedig az 50-75 kilót. (mti)

Kiemelt fotó: Northfotó

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik