Tudomány

Vakságot okozhat a fehér delfin

Házi macskák hurcolhatták a kórokozót az Északi-sarkvidékre, ahol megfertőzi a tengeri emlősöket, majd az őket fogyasztó emberekbe jut.

A mérsékelt égövben mindennaposnak nevezhető egysejtűről, a Toxoplasma gondiiról van szó, ami a toxoplazmózis nevű betegség kórokozója. Macskaparazitaként ismert, a macskafélék ürülékével érintkezve, vagy – miután bármilyen emlős vagy madár hordozhatja – fertőzött, nem megfelelően hőkezelt hús elfogyasztásával kerül a szervezetbe.

A parazita gyakori emberekben is, ahol a legtöbb esetben enyhe, influenzaszerű tüneteket okoz. Súlyosabb esetben viszont agyvelőgyulladást és neurológiai betegségeket idézhet eő, károsíthatja a szívet, a májat és a szemet is. Legyengült, idős, beteg szervezetben, terhes nők számára azonban halálos is lehet.

A Brit Columbiai Egyetem kutatói a fehér delfinnek is nevezett belugákban azonosították a parazitát, sőt, a nyugati sarkvidéken az állomány 40 százalékát találták fertőzöttnek. A tény önmagában ijesztő. A mérsékelt égövben “honos” kórokozók eddig nem jutottal el a fagyos területekre, a komoly mínuszok természetes “falként” állták útjukat. A globális felmelegedés hatására azonban szabadon mozoghatnak, és úgy látszik, ezt ki is használják – írja a BBC.

A jég világában nincs felesleges étel és finnyás ember:

A hirtelen megjelenő betegségek pedig beláthatatlan következményekkel járnak az élővilágra, amely eddig soha nem találkozott efféle veszéllyel, így védekezőrendszere sem alakulhatott ki az új támadók ellen. A tudósok szerint a Toxoplasma gondii házi kedvencként tartott macskákkal érkezett a sarkvidékre, majd ürülékükből vízfolyások mosták a tengerbe.

Emberekre a fertőzött belugákon keresztül jelent nagy veszélyt. Az őshonos inuitok egyik fontos táplálékforrását jelentik a bálnafélék, húsukat hagyományosan nyersen fogyasztják. A parazita “semlegesítésének” módja a hús sütése vagy főzése lenne, illetve ha hosszú ideig fagyasztanák. Utóbbi egyre kevésbé lehetséges az inuitok földjén, előbbiről pedig a hatóságok épp most igyekeznek meggyőzni az őslakosokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik