Tudomány

Trump olyan pofont kapott a Twittertől, amire még nem volt példa

A Twitternek az utóbbi időkben Donald Trump több bejegyzése ellen is kifogása volt, többek közt azt is jelezték, hogy pontatlanok az amerikai elnök 2020-as választással kapcsolatos megjegyzései. A közösségi oldal ezúttal Trump egyik tweetjét rejtette el, mivel abban dicsőítette az erőszakot, ezzel szegve meg a felület szabályait – írja az Engadget. Korábban hasonlóra nem volt példa.

Az amerikai elnök a George Floyd megölése miatt kirobbant minnesotai zavargásokra reflektált. Trump azt írta, a Nemzeti Gárdát is bevetné a tüntetők ellen, és hogy amikor a fosztogatások megindulnak, a fegyverhasználatot is megkezdik majd – az idézet nagyjából így szól: „Bármilyen nehézség is adódik, vállaljuk az irányítást, de amikor a fosztogatás megkezdődik, megkezdődik a lövöldözés”. Az idézet egyébként Walter Headley egykori miami rendőrfőnöktől származik, aki a szintén rasszalapú 1967-es zavargások idején fenyegetőzött brutalitással.

A tweetet elrejtették, igaz, a megtekintésre kattintva még megnézhető.

Mielőtt a bejegyzést megjelölték volna, Jack Dorseyt, a Twitter vezérigazgatóját is értesítették. A vállalat tavaly jelentette be, hogy adott esetben megjelölik majd a politikusok nem megfelelő tweetjeit, de teljesen eltávolítani nem fogják azokat a közérdek miatt.

Trump feltételezhetően ennek hatására adott ki a közelmúltban egy elnöki rendeletet, mellyel a tisztességes kommunikációról szóló törvényt írná át. A jogszabály védelmet ad a közösségi platformok üzemeltetőinek a tartalmak moderálására, Trump szerint ugyanakkor ez nem jár azoknak a médiumoknak, amelyek cenzúráznak.

Kiemelt kép: POOL / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik