Tech

Már a Twitternek is sok, amit Donald Trump művel

Először fordult elő, hogy a Twitter azt jelezte: Donald Trump amerikai elnök bejegyzése pontatlan – írja az MTI. A platform üzemeltetői szerint az elnök két olyan tweetet is közzétett, amelyek nem felelnek meg a valóságnak. Az elnök mindkét vitatott bejegyzést a novemberi elnökválasztásnak szentelte, s azt írta, hogy a levélben történő szavazás a választások „elcsalásához” vezethet, sőt az egyik bejegyzésben egyértelműen leszögezte, hogy a novemberi választásokon csalás lesz.

A Twitter kapcsolódó linkekben jelezte, hogy az állítások hamisak, és az információk ellenőrzését kérte a felhasználóktól.

A linkek megnyitásával az olvasó részben a CNN hírtelevízió egyik riportját találta, amely arról szólt, hogy Trump állításai megalapozatlanok, részben pedig a Twitter rövid jelzéseit a pontatlanságokról. A médiavállalat figyelmeztető bejegyzése alig volt észlelhető, aztán Trump törölte is, de a politikával foglalkozó elemzők azonnal felfigyeltek rá.

A Twitter vezetését ugyanis éveken keresztül éles bírálattal illették az amerikai elnök bejegyzéseinek tartalma vagy stílusa miatt. A cég azonban mindig azzal vágott vissza a kritikákra, hogy Trump nem sértette meg a szolgáltató szabályzatát.

Trump egy válaszbejegyzésben azzal vádolta meg a Jack Dorsey vezette médiavállalatot, hogy beavatkozik a 2020-as elnökválasztási folyamatba. „Azt mondják, hogy az én kijelentésem a levélben történő szavazásról, amely tömeges korrupcióhoz és csaláshoz vezet majd, nem pontos, és ezt a hamis híreket közlő CNN és az Amazon Washington Postjának tényellenőrzésére alapozzák” – írta az elnök, utalva egyben arra is, hogy a The Washington Post tulajdonosa az Amazon internetes kereskedő céget irányító nagyvállalkozó.

Az elnök egy újabb rövid bejegyzésben még hozzáfűzte, hogy a Twitter „teljesen megfojtja a szólásszabadságot”, és ezt ő elnökként „nem fogja megengedni”.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik