Tudomány

Meglepő helyen fedeztek fel egy parazitát

A Koppenhágai Egyetem és a dán Természettudományi Múzeum biológusa, Ana Sofia Reboleira erősen meglepődött, amikor Twitteren sikerült azonosítania egy olyan parazita gombafajt, amely elsősorban a százlábúakon szeret megtelepedni – írja a Futurism. A Troglomyces twitteri az ízeltlábúakra specializálódott Laboulbeniales rend tagja, nevét nyilvánvalóan arról kapta, hogy Twitteren szúrták ki.

A biológusnak először a Virginia Műszaki Egyetemen dolgozó kollégája, Derek Hennen által feltöltött képen tűnt fel, hogy az ábrázolt százlábún apró, furcsa foltok találhatók. A szakértő ekkor jött rá, hogy új fajról van szó, mivel ezt a gombafélét még soha nem találták meg amerikai százlábúakon.

A parazita gomba képes valahogy úgy átfúrni a százlábú páncélját, hogy egy része kilátszik a páncélon kívül – ez az, ami felkeltette Reboleira figyelmét is.

A szakértő kiemelte: valószínűleg ez az első faj, amit Twitteren keresztül fedeztek fel, ezért is olyan fontos, hogy a kutatók megosszák egymással a felfedezéseiket – még akkor is, ha ezt csak egy közösségi médiára feltöltött képpel teszik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik