Tudomány

Ezért lehet egyre kevesebb madár a városokban

A Pannon Egyetem és a Sheffieldi Egyetem közös kutatása kimutatta, hogy a széncinegéket érzékenyen érinti a városi rovarpusztulás, és az egyre kevesebb rovar miatt csökken a szaporodási és túlélési esélyük is – írja az EurekAlert. A szakértők szerint, bár a madarak nem éheznek, és van elegendő élelmiszerük, ez nem jelenti azt, hogy megfelelő minőségben is esznek, ez pedig sorsdöntő lehet az utódok túlélése szempontjából.

Ahogy a rovarpopulációk csökkennek a városban, a széncinegéknek egyre kevesebb élelem jut – bár ezek a madarak szeretik a magvakat is, elsősorban mégis rovarevők, pókok, szöcskék, poloskák és hernyók szerepelnek az étlapjukon. Az, hogy ebben gazdag legyen a táplálékuk, különösen költési időszakban nagyon fontos, amikor nem mindegy, hogy a fiókák növekedés közben milyen tápanyagokhoz jutnak hozzá.

Széncinege-fiókák. Kép: Ursula Düren/dpa

A magyar és a brit egyetem kutatói megfigyelték, hogy ha a cinegéket lisztbogarakkal etetik, nagyban megnövelik az esélyét annak, hogy az utódaik életben maradjanak. A fiókák így nyertek plusz 2 grammot a testsúlyukhoz, ami 15 százalékos különbség azokhoz a fiókákhoz képest, amelyek nem kaptak lisztbogarakat. Ez a testsúlynövekedés pedig megnöveli a madarak túlélési esélyeit, amikor el kell hagyniuk a fészket.

Bár az már régen elfogadott tény, hogy a városi madarak szaporodási rátája alacsonyabb, mint az erdeieké, ez az első olyan kutatás, ami kimutatja, hogy a táplálkozással mennyit lehet változtatni a statisztikákon. Az énekesmadarak jó részének szüksége van rovarokban gazdag étrendre ahhoz, hogy sikeresen tudjon szaporodni. A kutatók szerint ez is bizonyítja, mekkora szükség van a rovarokra a városi környezetben is.

A kutatók azonban megjegyzik azt is, hogy egyelőre még nem tiszta, milyen mértékben befolyásolja a városi populációkat a rovarhiány, csak az a biztos, hogy ha elegendő rovar van, az megnöveli a szaporodási sikert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik