Tudomány

Jobban jár, ha nem a Google-ben keres rá a tüneteire

Rengetegen használják a Google-t arra is, hogy különböző tüneteikre keressenek rá, és megtudják, milyen betegségre utalhatnak – nem olyan meglepő, de egy kutatás most kiderítette, hogy a keresőmotor egyáltalán nem ad pontos diagnózist, és mindössze az esetek egyharmadában találja el a valódi betegséget – írja az EurekAlert.

Az ausztrál Edith Cowan Egyetem (ECU) kutatói megállapították, hogy a 36 nemzetközi mobilos és webes tünetellenőrző alkalmazások mindössze az esetek 36 százalékában adtak jó eredményt, és csak 52 százalékban volt a megfelelő diagnózis az első három találat között. Ami még ijesztőbb: csak 49 százalékban találta el a keresőmotor azt, hogy orvoshoz kell-e fordulni a tünetekkel.

Kép: Getty Images

A Medical Journal of Australia tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint az ausztrálok 40 százaléka fordul a Google-höz, ha betegnek érzi magát, és számítások szerint minden percben 70 ezer egészséghez kapcsolódó keresést indítanak a keresőmotoron. A kutatók figyelmeztetik az embereket: a legjobb esetben is félrevezetők a Google találatai, de inkább károkat okozhatnak, ha valaki nem fordul miattuk orvoshoz, vagy saját magát kezdi el kikúrálni.

A kutatók szerint egyébként az online tünetellenőrzéseknek, vagyis a „kiberchondriának” lehet része a modern egészségügyi rendszerekben, de leginkább arra, hogy a már meglévő diagnózisról adjanak több információt – a diagnózist pedig orvosnak kell felállítania.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik