Tech

Üzemidőt kímélő újítást kap a Google Chrome

A Google az utóbbi évek során nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a hirdetési céllal elhelyezett bannerek és videók minél kevésbé zavarják a felhasználóikat. Tavaly nyáron a Chrome böngésző hirdetésblokkolója a böngésző stabil verziójába is bekerült, azóta is tiltja az ipari szabványokat sértő reklámokat. Ezeket még márciusban szedte listába a Coalition for Better Ads, egy olyan szakmai csoport, melynek tagjai között megtalálhatjuk a Facebookot és magát a Google-t is.

A cég bejelentése szerint augusztustól a Chrome böngészőben elkezdik letiltani a túlságosan erőforrásigényes hirdetések megjelenítését. A döntés amellett, hogy a felhasználói élményt is javítja, hosszabbá teheti a mobiltelefonok üzemidejét. Marshall Vale, a Chrome csapat termékmenedzsere szerint

a reklámok bizonyos százaléka elképesztő mértékben igényel energiát és hálózati adatot, anélkül, hogy a felhasználó tudna róla.

Az úgynevezett Heavy Ad Intervention nevű szűrőt eddig a Chrome fejlesztőknek szánt verziójában, a Chrome Canary-ben lehetett bekapcsolni, de nyáron a stabil verzió részévé válik.

Az új megoldás abban különbözik az általános, beépített hirdetésblokkolótól, hogy nem minden reklámot tilt le, csak a problémásakat. Az eltüntetett bannerek helyén eltávolított tartalomra utaló üzenet lesz olvasható, illetve további részletes magyarázatot is olvashat ezzel kapcsolatban a netező.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik