Tudomány koronavírus

Ez magyarázhatja, miért veszélyesebb a koronavírus a férfiakra

Egy friss, az European Heart Journal tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a férfiakra azért lehet veszélyesebb a koronavírus, mert a szervezetükben magasabb az angiotenzin-konvertáló enzim 2 (ACE2) mennyisége – írja az EurekAlert. Ez az enzim segíti a vírust, hogy az egészséges emberi sejtekbe jusson, így ez magyarázhatja, miért van több súlyos férfi beteg, és a jelenlegi adatok szerint miért magasabb a férfi halandóság.

Úgy tűnik, a koronavírus a férfiakra veszélyesebb
Kínában például komoly eltérés van a férfiak és a nők halálozási aránya között. Mi lehet a magyarázat?

Ugyanez a kutatás azt is bebizonyította, hogy az olyan szívbetegek szervezetében, akik a renin-angiotenzin-aldoszteron rendszerre (RAAS) ható gyógyszereket szedik (ACEI és ARB tartalmú szereket), nincs több ACE2-receptor, mint azoknál, akik nem szednek ilyen hatóanyagot, ami megcáfol egy korábbi elméletet a koronavírus és a szívbetegségek kapcsolatáról – erről mi is írtunk bővebben.

Megnövelhetik a súlyos koronavírus-fertőzés esélyét egyes szívgyógyszerek
Ugyan csak egy elméletről van szó, de megmagyarázhatja, miért hat súlyosabban a szívbetegekre és cukorbetegekre is a koronavírus.

A Groningeni Egyetemi Orvosi Központ kutatói szerint az eredményeik egyértelműen cáfolják, hogy az ilyen szívgyógyszereket szedőkre veszélyesebb lenne a COVID-19 járvány.

A szakértők már korábban elkezdték vizsgálni az ACE2 enzim és annak receptorainak eloszlását a női és férfi nemnél, a világjárvány kitörésekor pedig nyilvánossá tették az adataikat. Úgy gondolják, hogy mivel a férfiak szervezetében sokkal több van az enzimből, mint a nőkében, ez magyarázhatja, miért hal meg több férfi a betegségben.

A kutatás során a szakértők minden más faktorra szűrték a vizsgált személyeket, többek között tüdőbetegségre is, és így is azt találták, hogy az ACE2 száma a férfiaknál sokkal magasabb. Az egyetlen hátránya a kutatásnak az volt, hogy a szakértők csak vérplazmában mérték az ACE2 szintjét, a szervek szöveteiben nem, de ez jól mutathatja, merre érdemes tovább kutatni.

Főkép: KAROLY ARVAI / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik