Tudomány koronavírus

Megnövelhetik a súlyos koronavírus-fertőzés esélyét egyes szívgyógyszerek

James Diaz, a New Orleans-i LSU Közegészségügyi Iskola kutatója érdekes elmélettel állt elő a koronavírus, a keringési betegségek és a cukorbetegség kapcsolatáról: úgy gondolja, hogy a COVID-19 azért érinti súlyosabban ezekben a kórokban érintetteket, mert a szedett gyógyszerek ronthatnak az állapotukon – olvasható az Eurekalerten.

A Journal of Travel Medicine tudományos folyóiratban megjelent okfejtés rávilágít, hogy mind a SARS (súlyos akut légzőszervi szindróma), mind a MERS (közel-keleti légúti szindróma), valamint az új COVID-19 koronavírusa is úgy fertőzi meg a légutakat, hogy az alsó légutakban az angiotenzin-konvertáló enzim 2 (ACE2) receptorokhoz kötődik, így jut el a tüdőig. Ennek pedig

a veszélyeztetettek körében végzetes kimenetelű vírusos tüdőgyulladás és légzési elégtelenség is lehet a vége, átlagosan 10-14 nap után.

Az angiotenzin-konvertáló enzimgátlók (ACEI) és angiotenzinreceptor blokkolók (ARB) népszerű gyógyszerek azok számára, akik szívinfarktuson estek át, magas a vérnyomásuk, vagy krónikus veseelégtelenségben, esetleg cukorbetegségben szenvednek. Nagyon sok esetben ezek a betegségek idősebb felnőtteknél jelentkeznek, akik minden nap ezeket a gyógyszereket szedhetik az állapotuk kordában tartására.

Kísérleti modellekkel végzett kutatások kimutatták, hogy az ACEI-tartalmú gyógyszerek esetében megnő az ACE2 receptorok száma is a testben, amihez pedig az új koronavírus is kötődik. Diaz szerint ez potenciálisan okozhatja azt, hogy a SARS-CoV-2 megfertőződése után a tünetek erősebbek, a tüdőgyulladás és a légzési elégtelenség pedig halálosabb kimenetelű lesz.

Kép: Getty Images

Diaz elmélete egybecseng egy kínai kutatással, ahol 1099 koronavírussal kezelt beteget figyeltek meg – itt kiderült, hogy a magas vérnyomás, a koszorúér-betegség, a cukorbetegség és a krónikus vesebetegség súlyosabb tüneteket eredményezett. Ők általában ACEI és ARB tartalmú gyógyszereket szedtek.

A kutató elmélete azt is megmagyarázná, hogy a gyerekeknél miért jár kevésbé súlyos tünetekkel a fertőzés: nekik alapvetően kevesebb ACE2 receptoruk van.

Ennek ellenére a kutató sem biztat senkit arra, hogy abbahagyja a gyógyszerei szedését, az elmélet tesztelésére ugyanis még további kutatások szükségesek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik