Tudomány

Erre is kell figyelni, ha a karantén után újranyitjuk az épületeket

Ahogy a koronavírus miatti korlátozások enyhülnek, egyre több ember tér vissza a munkahelyére, edzőterembe, éttermekbe, és olyan épületek is ismét használatba kerülnek, amelyeket esetenként hónapokig nem látogatott senki. Szakértők szerint azonban ez nem várt veszélyeket rejthet, a vízvezetékekben álló víz ugyanis káros lehet az egészségre, és olyan baktériumok, gombák szaporodhatnak el benne, amelyek betegségeket okozhatnak – írja a Nature.

A Purdue Egyetem kutatói szerint nincs elég vizsgálat arra, hogy az ilyen sokáig lezárt épületek mennyire lehetnek egészségügyi szempontból biztonságosak, ráadásul az emberek sokszor bele sem gondolnak, hogy veszélybe kerülhetnek. A sokáig csövekben álló vizekkel nemcsak az a probléma, hogy paraziták szaporodhatnak el bennük, már azzal is gond van, ha a csövekből fémek oldódnak a folyadékban. A szakértők most azt vizsgálják, mekkora lehet az esélye annak, hogy valaki megbetegedjen, ha hosszú ideig lezárt épületbe tér vissza.

Kép: Getty Images

A kutatók most mintákat gyűjtöttek az egyetem elhagyatott épületeiből, és megvizsgálják, hogy az idő előre haladtával hogyan fog változni bennük a mikrobális összetétel. Annyit azonban már most látnak, hogy sok mintában nyoma sincs fertőtlenítőnek, amit a nem ivóvíznek szánt csövekben használnak. Minél tovább áll használaton kívül egy épület, annál nagyobb a veszélye annak, hogy olyan baktériumok is túlszaporodnak benne, mint a Legionella, ami a légiós betegséget okozza. Ez egy

légrendszeri gyulladásos betegség, hasonlóan a koronavírushoz, és szélsőséges esetben akár halálos is lehet. 

A szakértők egyelőre annyit mondanak, hogy érdemes legalább 5-10 percig folyatni a csapokat bárhol, ahol több hétig teljes zárlat volt: ez érvényes munkahelyi épületekre, kollégiumokra, iskolákra, edzőtermekre, éttermekre is. Egészen addig, amíg nincs pontos információnk arról, pontosan milyen arányban szaporodnak a kórokozók ilyenkor, pontosabb tanácsot nem lehet adni – ez azonban lényegesen csökkentheti a fertőzés esélyét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik