Tudomány koronavírus

Koronavírus: az antibiotikum nem segít

Az antibiotikumokkal kapcsolatban eleve rengeteg a tévhit, most, a koronavírus-járvány idején azonban érdemes külön kiemelni: az efféle gyógyszerek sem a megelőzésben, sem a gyógyulásban nem segítenek.

A napokban mi is beszámoltunk róla, hogy a 106-os buszon egy utas a járványügyi intézkedéseket kritizálva oktatta ki a jármű sofőrjét. A férfi nemcsak felelőtlenül viselkedett, de még téves információkat is mondott, többek között azt, hogy a fokhagyma, a gyömbér és az antibiotikum segíthet a megbetegedéssel szemben. A helyzet ezzel szemben az, hogy hiába fejlesztik a szakértők a lehetséges gyógyszert és vakcinát, egyelőre nincs hatásos anyag az új koronavírus ellen.

Kioktatta, lehülyézte a 106-os busz sofőrjét, mert nem nyitotta ki neki az első ajtót - videó
„Egyél fokhagymát, egyél gyömbért, antibiotikum. Akkor nem lesz bajod. Nem beszarni kell” - mondta a férfi a buszsofőrnek.

Az antibiotikumok és a vírusok kapcsolatára érdemes külön is kitérni, hiszen néhányakban eleve téves kép alakult ki az ilyen szerekről. Az antibiotikum szó „élő ellenit” jelent, az efféle készítmények tehát élő organizmusokkal, baktériumokkal szemben hatékonyak – a vírusok pedig nem élőlények.

Ez azt is jelenti, hogy egy vírussal, így az új koronavírussal szemben teljesen felesleges alkalmazni őket, sőt.

Antibiotikumot csak orvosi előírásra szabad szedni, hiszen annak felelőtlen használata súlyos következményekkel, például antibiotikum-rezisztencia kialakulásával járhat.

Ennek ellenére előfordulhat, hogy valakinek a szakértők a koronavírus kezelése során antibiotikumot is felírnak. Ennek célja azonban nem a vírus kiirtása, hanem egy párhuzamosan jelentkező bakteriális fertőzés kezelése.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik