Tudomány koronavírus

Úgy tűnik, a koronavírus szexuális úton nem terjed

A Utah-i Egészségügyi Egyetem kutatói szerint valószínűtlen, hogy az új koronavírus spermán keresztül is fertőzzön – írja az EurekAlert. A szakértők egy nemzetközi kutatásban vettek részt, amelyben olyan kínai férfiakat vizsgáltak, akik a közelmúltban átestek a betegségen. A férfiak spermájában nem találtak koronavírusra utaló jeleket.

A szakértők figyelmeztetnek ugyanakkor, hogy a kutatás nem volt elég átfogó, hogy egyértelműen ki lehessen zárni a szexuális úton való terjedést, de az eddigi kutatások és adatok is efelé mutatnak. Ezért az már kijelenthető, hogy nagyon alacsony az esélye annak, hogy valaki így kapja el a betegséget, és még az is lehet, hogy egyáltalán nem is terjed ilyen módon.

„Az, hogy ez a kicsi, előzetes kutatás ilyen eredményre jutott, nagyon fontos lehet” – idézi a sajtóközlemény az egyetem munkatársa, James M. Hotaling. „Ha egy olyan betegség, mint a COVID-19 szexuális úton is fertőzhetne, annak a megelőzésben és a férfiak nemzőképességében is hosszú távú hatása lenne.”

Az új koronavírus mikroszkóp alatt. Kép: NIAID-RML

A Fertility & Sterility tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a kutatók azért kezdték meg a szexuális úton terjedés lehetőségét vizsgálni, mert más nagy járványok, mint az ebola vagy a Zika-vírus, így is fertőzhetnek. A kutatás tényleg nem dolgozott túl nagy alanyszámmal: összesen 34 olyan kínai férfi spermamintáját vizsgálták meg, akik nagyjából egy hónappal azelőtt estek át a betegségen.

Az, hogy a spermában nem sikerült kimutatni koronavírust, nem jelenti, hogy a herékben például nincs jelen, ahol az ondó termelődik. Fertőzés szempontjából azonban ez jelentéktelen:

ha a spermában nincs jelen, a férfi nem tudja továbbadni szexuális úton.

Ha azonban a vírus a herékben jelen van, akkor hosszú távú következményei lehetnek a spermiumszámmal és az ondótermelődéssel kapcsolatban. Éppen ezért a kutatók ezt is megvizsgálták, és laboratóriumi kísérletekkel bizonyították: a heresejteket a koronavírus nem tudja megfertőzni.

A szakértők figyelmeztetnek: hiába egyértelműek az eredményeik, még nem jelentik azt, hogy biztosan nem lehet a koronavírust szexuális úton átadni. Mindegyik alanyuk enyhe lefolyású betegségtől szenvedett, így azt is lehetségesnek tartják, hogy a súlyosabb betegeknek több a vírus a szervezetükben, ami már változtathatna a kutatás eredményén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik