Tudomány koronavírus

A WHO továbbra is kiáll a tesztelés mellett

Milyen esetekben ajánlja a tesztelést az Egészségügyi Világszervezet? Mi a jelenlegi álláspontja a maszkviselésről? Mikor csenghet le a járvány, és számíthatunk-e a vakcinára? Az mta.hu kérdéseire dr. Jakab Zsuzsanna, a WHO főigazgató-helyettese és dr. Richard Pebody, a szervezet európai fertőzéskockázat-kezelési csoportjának vezetője küldött válaszokat.

A WHO szerint a járvány sikeres kezelésében az átfogó közegészségügyi intézkedések mellett jelentős szerepet játszik a gyors tesztelés – ezt mutatják a hatékonyan védekező országok eddigi példái. Az MTA által angol nyelven publikált cikkben számos referencia érhető el arra vonatkozóan, hogy milyen tesztelési módszereket és stratégiát érdemes alkalmazni a járvány különféle stádiumaiban.

„A PCR tesztek adják a legpontosabb eredményeket” – jegyezte meg dr. Jakab Zsuzsanna, a WHO főigazgató-helyettese. Ezek a tesztek a szervezetben, elsősorban a légutakban jelen levő aktív vírusokat tudják kimutatni. Az új immundiagnosztikai teszteket inkább kutatási körülmények között ajánlja a világszervezet, vészhelyzet esetére pedig megnevez két másik tesztet, amit viszont csak tényleg végső esetben ajánl.

A szervezet nem ad általános útmutatót a járvány kezelésére, azonban ajánlásokkal segíti, hogy az egyes országok saját helyzetüknek megfelelően reagáljanak a kihívásokra.

Kép: Getty Images

Vakcina még nem létezik az új koronavírus ellen, azonban a fejlesztések a vírus genetikai információjának ismeretében igen korán elindultak: a vírus szekvenálását követő 60 napban, ami tényleg rekordidőnek számít. Jelenleg több 70 hatóanyagot vizsgálnak, amelyek  hatásosak lehetnek a koronavírus ellen, közülük több már az első klinikai kutatások fázisában van.

A WHO együttműködik a Világbankkal, valamint a járványok megelőzését szolgáló innovációk támogatására alakított nemzetközi koalícióval (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations, CEPI) a kutatásban, és koordinál egy kiterjedt nemzetközi klinikai kísérletsorozatot, mely felgyorsíthatja a hatékony oltóanyag kifejlesztését – a Solidarityről mi is beszámoltunk már.

Koronavírus: óriási globális teszt indul négy ellenszerrel
A WHO szerint szorít az idő, jövő héten már indulhat a kutatás.

A WHO továbbra sem veszi fel ajánlásai közé az általános maszkviselést, mivel szakértői úgy vélik, hogy hatásosságára „nem rendelkeznek elegendő bizonyítékkal”. Azonban kéri azokat az országokat, ahol mégis ilyen rendelkezést hoztak, hogy osszák meg tapasztalataikat a szervezettel – ezek fényében és további szakértői egyeztetések nyomán az ajánlások módosulhatnak.

Eközben több hazai és nemzetközi szakmai szervezet kiáll az általános maszkviselés mellett.

Azt a WHO is támogatja, hogy az egészségügyi dolgozók megfelelő felszerelést kapjanak a koronavírus-járvány idején, és felhívja a figyelmet, hogy a COVID-19 miatt folyamatos hiány van ezekből.

A szervezet az MTA kérdéseire azt is kifejtette, hogy már évek óta dolgozik azon, hogy egy ehhez hasonló egészségügyi vészhelyzetre felkészülhessen. „Tudjuk, hogy a megfelelő felkészülés elengedhetetlen minden ország számára, és a vírus komoly gondokat okozhat azokban az országokban, amelyeknek gyengébb az egészségügyi rendszere.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik