Tudomány koronavírus

Magyar virológus: értelmetlen a maszkon vitázni

Olyan eszközről és szokásról van szó, amely ha nem is ad totális védelmet a vírus terjedése ellen, részlegesen igenis redukálja azt.

A járvány kezdete óta lebeg a levegőben a szájmaszkok kérdése. Sokféle létezik belőlük, de most nem a részecskeszűrési képességekről kezdünk filozofálni, hanem egy jelenségről kell beszélni: a lakosság szerepéről a járvány fékezésében – írja legfrissebb Facebook-bejegyzésében Dr. Kemenesi Gábor virológus, a PTE Szentágothai János Kutatóközpontjának munkatársa, a Koronavírus Kutató Akciócsoport tagja.

Látva az utcán sétáló embereket, vagy a boltokban vásárlókat bárki megfigyelheti, hogy mennyire nincs a köztudatban a maszkok viselésének haszna. Szándékosan említünk hasznot haszonról, hiszen egy olyan eszközről és szokásról van szó, amely

ha nem is ad totális védelmet a vírus terjedése ellen, részlegesen igenis redukálja azt.

A házi szövetmaszk is jó

Ennek alátámasztására itt vannak a számok és a hosszabb magyarázat, de nézzünk röviden is. 94 beteg és az általuk megfertőzött elsődleges kontaktok vizsgálata alapján a vírus ürítése a tünetek megjelenésekor és azt megelőzően a legnagyobb mértékű.

Ez újra rávilágít arra a tényre, hogy mennyire fontos a tünetmentes betegek valamilyen szintű szerepcsökkentése a járványban (pontos arányuk egyébként egyelőre kevéssé ismert). A széleskörben viselt, akár házi készítésű szövetmaszkok is nagyban tudnak ezen segíteni, hiszen hatékonyan fogják fel az akár beszéd közben is nagy mennyiségben képződő szájüregi folyadékcseppeket

Aki még nem tudja, hogy fertőz

Továbbra is fontos azonban érteni a lényegi megállapításokat:

  • A házi készítésű maszk egy másokat (részben) megvédeni képes eszköznek tekinthető, ha mi magunk még nem tudjuk, hogy esetleg fertőzünk. Ez széleskörű társadalmi használattal hasznos lehet a járvány fékezésében.
  • Nagyon fontos, hogy amennyiben betegek vagyunk ne menjünk közösségbe!
  • A vírus aeroszolos úton történő fertőzése ellen csakis a professzionális maszk, megfelelő hordás mellett véd.

Utóbbinak igazi jelentősége zárt terekben, egészségügyi ellátóhelyeken van, ahol fertőzött emberekkel lehet számolni és egyéb tényezők is segítik az aeroszolos terjedést (például rossz szellőzés). Ilyesmitől nyílt utcán nemigen kell tartani, illetve a professzionális felhasználásnak egyébként is komoly szabályai vannak, ha jól szeretnénk csinálni.

A Kemenesi Gábor vezette csapatnak sikerült elsőként magyar beteg garatváladékából  meghatározni az új koronavírus teljes genetikai kódját, illetve Európában elsőként izolálták a vírust fertőzött személy székletéből.

Kiemelt kép: Farkas Norbert/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik