Tudomány koronavírus

Koronavírus: a holttestek is fertőzhetnek

Egy friss tanulmány alapján az új koronavírus a beteg halála után is fertőzhet – írja a Live Science. Won Sriwijitalai, az RVT Orvosi Központ munkatársa és kollégái szerint egy bangkoki törvényszéki orvos feltételezhetően az egyik áldozattól kapta el a COVID-19-et. A szakértő utóbb belehalt a fertőzésbe.

Amikor a kutatók március közepén elkészítették tanulmányukat, Thaiföldön még csak 272 beteget regisztráltak, az esetek többségét külföldről hozták be. A szerzők szerint nem valószínű, hogy a törvényszéki orvos a közösségben vagy egy kórházi pácienstől kapta el a betegséget.

A szakértő ugyanakkor koronavírusos mintákkal és holttestekkel is dolgozhatott, így fertőződhetett meg.

Otto Yang, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem munkatársa a Live Science-nek azt mondta, nem meglepő, hogy a COVID-19-áldozatok holttestei még órákig vagy akár napokig képesek terjeszteni a kórokozót. Azt ugyanakkor nem tudni, hogy a vírus mennyi ideig maradhat így fertőzőképes.

Kép: Yann Castanier / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a legtöbb kórokozó a halál után nem sokáig képes fennmaradni a testben. Az új tanulmány szerzői azonban úgy vélik, friss eredményeik alapján érdemes lehet újabb óvintézkedéseket bevezetni a patológiákon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik