Tudomány

A hangyák tanulnak a hibáikból

A Current Biology tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a hangyák és néhány más rovarfaj képviselői is képesek korrigálni az útvonalukat aszerint, hogy hol találkoznak veszéllyel – írja az IFL Science. Bár korábbi kutatások is felmérték már, hogy a hangyák képesek feromonokkal tájékozódni, ez az első, hogy kiderült: a felmerülő veszélyek alapján módosítják az útvonalukat.

Több mint 12500 hangyafajt ismerünk, mindegyikük kolóniában él, és mestere a navigációnak: összetett feromonjelzésekkel tud tájékozódni, és feltérképezni a környezetét. Egy nemzetközi kutatócsapat viszont most kiderítette, hogy ezeket a feromonnal jelzett útvonalakat a hangyák meg tudják változtatni vizuális jelzések alapján, így elkerülhetik a különböző csapdákat vagy a ragadozókat. Magyarán, hiába előre meghatározott egy útvonal a hangyák számára, ha egyszer arrafelé ragadozóval találkoznak, legközelebb másfele fognak elindulni, vagy kikerülik a veszélyes környéket.

Melophorus bagoti. Kép: Getty Images

A kutatók a Toulouse-i Egyetem vezetésével két sivatagi hangyafélét vizsgáltak, az ausztrál Melophorus bagotit és a szaharai Cataglyphis fortist. A hangyák szokásos útvonalára csapdát helyeztek, amelybe az első alkalommal a gyanútlan hangyák beleestek, de ki tudtak szabadulni. A második esetben, amikor ugyanezek a hangyák találkoztak a csapdával, kikerülték azt – néhányuk még meg is állt az útvonalon, és szemügyre vette a veszélyforrást, mielőtt elhaladt volna mellette. Szakértők szerint ez a viselkedés a bizonyítékokon alapuló hibajavító mechanizmusra utal, ami komoly intelligenciát feltételez a hangyáktól.

A kutatók szerint a jelenség azt is mutatja, hogy a hangyák képesek vizuális jelek alapján javítani a fejükben található térképen, és vissza tudják követni a tapasztalataikat egészen odáig, amikor legutóbb találkoztak a csapdákkal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik