Tech

Mesterséges hangyákat gyártottak kutatók

Azt tudjuk, hogy a hangyák elképesztően okos és szervezett élőlények, csak idő kérdése volt, hogy a robotika tanuljon tőlük. A francia Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne kutatói most olyan apró robotokat hoztak létre, amelyek egyénenként nem túl intelligensek, viszont

tömegben képesek egymással kommunikálni és egy csapatként működni. 

A Tribotok mindegyike mindössze 10 grammot nyom, és nagyjából bármilyen felületen képes mozogni. Külön-külön nem sokat érnek, de egységben az erő: a testsúlyuk többszörösét is fel tudják emelni és el tudják cipelni, ha sokan vannak. A kutatók a Nature tudományos folyóiratban mutatták be a robotokat.

A kis robotokat az Odontomachus hangyákról, vagyis a csapdaállkapcsú hangyákról mintázták, amelyek ugyan normál esetben lassan mozognak, de ha veszélyben érzik magukat, állkapcsuk csattogtatásával ugrani tudnak levélről levélre. Zhenishbek Zhakypov, az egyik kutató egy sajtóközleményben elmondta: a robotok így képesek vízszintesen és függőlegesen ugrani, átjutni akadályokon, göröngyös területen és sima, sík felületen is mászni.

Ugyanúgy, ahogy a bolyban is, a robotok között is mindegyik hangyának speciális szerepkört kell ellátnia, csakhogy itt a szituáción múlik, hogy éppen melyiket melyik gépre bízzák. A felfedezők fizikai akadályokat derítenek fel a csapat útjában, a vezető instrukciókat ad, a dolgozók pedig nekiállnak az akadályok elbomlasztásának vagy mozgatásának. Az igazán különleges a robotokban az, hogy folyamatosan tudják változtatni a feladatkörüket, még akkor is, ha egy-két társuk már nem működik tovább, vagy megsemmisül.

A Tribotok tehát egyedül kis túlzással használhatatlanok, tömegben viszont nagyon hatékonyak, és rengeteg célra be lehet őket vetni. A kutatók ezek egyikének a katasztrófavédelmet nevezték meg, itt kifejezetten jól tudnák hasznosítani a géphangyákat. Azt is nagy előnynek tartják, hogy mivel a gépek előállítása nagyon olcsó, nem okoz problémát, ha egy-egy misszió közben néhány elveszik vagy megsemmisül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik