Tudomány koronavírus

Az influenzánál lassabban mutálódhat a koronavírus

Sok szakértő dolgozik azon, hogy felmérjék, miként is fejlődik az új koronavírus (SARS-CoV-2), ez ugyanis hozzájárulhat annak megértéséhez, hogy milyen funkciókat látnak el egyes génjei. Az efféle vizsgálatok abban is segíthetnek, hogy jobban követni tudják a kórokozó globális terjedését, és hatékonyabb vakcinát fejlesszenek ki.

Niema Moshiri, a San Diego-i Kaliforniai Egyetem bioinformatikusa a The Conversationön mutatta be, hogy kollégáival hogyan elemzik a SARS-CoV-2 evolúcióját.

A szakértő szerint az eddigi adatok azt mutatják, hogy a koronavírus a szezonális influenzához képest jóval lassabban mutálódik, ami hozzájárulhat a hatékony védőoltás létrehozásához.

Mivel az influenza rendkívül gyorsan változik, képes ellenállóvá válni a korábbi vakcinákkal szemben. Moshiri szerint biztató, hogy az új koronavírus mutációi lassabbak lehetnek.

Kép: Getty Images

A kutatók a SARS-CoV-2 genetikáját tanulmányozva képesek felmérni a kórokozó történetét, és arra is következtethetnek, hogy milyen gyakoriak a mutációk, és azok jellemzően melyik géneket érintik. Az adott régióban lezajló változásokból pedig azt is felmérhetik, hogy mennyi különböző variáns lelhető fel egy adott közösségben.

A nemzetközi adatmegosztásnak és a modern technikáknak köszönhetően a SARS-CoV-2 evoluciós fáját meglehetősen gyorsan képesek rekonstruálni, fontos azonban kiemelni, hogy még sok a bizonytalan információ a kórokozóval kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik