A COVID-19-járvány miatt rengetegen maradnak otthonaikban, és egyre többen rendelnek ételt, illetve főznek maguknak. Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy az ételek képesek-e terjeszteni az új koronavírust. Az eddigi kutatások alapján úgy tűnik, nem kell emiatt aggódni, de azért érdemes óvatosan eljárni a vásárlások során.
A SARS-CoV-2 elsősorban emberről emberre terjed apró cseppek segítségével, bizonyos esetekben azonban a fertőzött felületek is segíthetik a kórokozó átadását. Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a koronavírus az étellel is terjedne, igaz, bizonyos csomagolásokon hosszú időn át fennmaradhat a SARS-CoV-2.
Az új-zélandi Élelmiszerbiztonsági Információs Tanács a közelmúltban szedte össze, hogy mit érdemes tudni az ételek és az új kórokozó kapcsolatáról. A szakértők úgy vélik, hogy közvetlenül az étellel valószínűleg nem adható át a koronavírus, most azonban különösen fontos, hogy az ételek kezelése során odafigyeljünk a higiéniai előírásokra.
Az ételek feldolgozását négy alapvető lépés alapján kell elvégezni, ezek a tisztitás, az ételek szétválogatása, a főzés vagy sütés, illetve a hűtés. Fontos az is, hogy bevásárlás után az ember azonnal mosson kezet, és távolítsa el a termékek csomagolását.
Kiemelt kép: Getty Images