Tudomány

Elvesztettünk két Mars-szondát

Elhallgatott az a két kísérleti CubeSat, amelyeket a NASA InSight leszállóegységével együtt bocsátottak fel, és amelyek közvetítették a robot landolását.

A MarCO (Mars Cube One) párosa tavaly májusban indult el az InSighttal együtt, majd nem sokkal később űrtörténelmet írtak, amikor az első bolygóközi CubeSatokká váltak. A CubeSatok olyan apró és könnyű műholdak, melyeknek előállítási költsége a hagyományos űreszközökhöz képest alacsony.

A MarCO-misszióval a szakértők azt akarták tesztelni, hogy mennyire használható a technológia bolygóközi küldetések során. Fő céljuk az volt, hogy közvetítsék az InSight jeleit, miközben az landolt a Marson.

Máris elküldte az első fotót a Marsról az InSight
A landolás közben lőtte a képet a felszínről.

A robot leszállása után a CubeSatok tovább indultak a Marson túlra, december 29-e, illetve január 4-e óta azonban nem sikerült felvenni velük a kapcsolatot – írja az Űrvilág. A szakértők bíztak benne, hogy a vörös bolygó elhagyása után is kaphatnak majd értékes adatokat a műholdaktól, a jelek alapján azonban véget ért a missziójuk.

Nyárral a CubeSatok pályájukon mozogva elvileg közelebb kerülnek majd a Földhöz, a kutatók ekkor ismét megpróbálják felvenni velük a kapcsolatot.

Kiemelt fotó: Pixabay

Ajánlott videó

Olvasói sztorik