Tudomány

A NASA elvesztette a kapcsolatot a bolygóvadász műholdjával

A NASA utoljára 2019. december 5-én tudott kapcsolatba lépni az apró exobolygó-vadász űrszondjájával, az ASTERIA-val (Arcsecond Space Telescope Enabling Research in Astrophysics, nyersfordításban az asztrofizikai kutatást lehetővé tevő ívmásodperces űrteleszkóp). A kis cubesatot azért bocsátották fel két évvel ezelőtt, hogy megnézzék, mennyire lehet bolygóvadászatra használni egy ilyen kicsi szondát, amelynek a műszereit is arányosan lekicsinyítették.

Felbocsátják a cubesatot a Nemzetközi Űrállomásról. Kép: NASA

Az apróság még így is túlteljesítette a munkáját: eredetileg két hónapos expedícióra küldték fel, háromszor hosszabbították meg a misszióját. Azt, amiért felküldték, elérte: a NASA kijelentette, hogy bebizonyosodott,

egy ilyen apró bolygóvadász szonda tökéletesen ki tudja egészíteni a nagyobb űrteleszkópok munkáját,

mint amilyen a most dolgozó TESS, vagy a nyugdíjazott Kepler teleszkóp.

Az ASTERIA sikeresen nyújtott segítséget abban, hogy a távoli csillagok fényváltozásait megfigyelhessük, ez alapján ki lehet szűrni ugyanis, hogy kering-e körülötte bolygó, és ha igen, mennyi.

A műholdat a NASA az MIT-vel közösen dolgozta ki, és egyelőre nem tervezi, hogy lemond róla: márciusig még megpróbál kapcsolatba lépni vele – írta az űrügynökség egy sajtóközleményében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik