Tudomány bbc history

Kifosztották, megalázták Mátyás király özvegyét

Korábban a témában:

Mátyás király 1490-es halála után többszereplős küzdelem kezdődött a magyar trónért. Noha Mátyás törvénytelen fiát, Corvin Jánost jelölte ki utódjának, az viszonylag gyorsan kiderült, hogy ő nagyon kevés valódi támogatással rendelkezik az ország befolyásos főurai körében. Annál jobbak voltak viszont a kezdeti pozíciói legnagyobb ellenfelének, Beatrix királynénak, aki gyermektelen lévén saját magának igyekezett bebiztosítani Mátyás örökségét.

Csőbe húzták Beatrixot

A királyné már korábban próbálta az esélyeket a maga javára fordítani, a főurak közül sokakat állított a saját pártjára, az esztergomi prímási székbe pedig sikerült beültetnie az akkor mindössze ötéves Estei Hippolitot . Az 1490-es királyválasztó gyűlésre azonban kiderült, hogy az országon kívül erős, sőt túl erős ellenfelei vannak Habsburg Miksa főherceg és Jagelló Ulászló cseh király személyében, akik fegyverrel is hajlandók trónigényüket támogatni.

A magyar urak körében utóbbi élvezett nagyobb támogatást, az erők azonban kiegyenlítettek voltak, és mind Beatrix, mind Ulászló felismerte, hogy összefogva van a legnagyobb esélyük az ország feletti irányítás megszerzésére – és mi lett volna jobb a szövetség megpecsételésére, mint az özvegy királyné és a még feleség nélküli király házassága?

Létre is jött a megállapodás, miszerint Beatrix elismeri Ulászló trónra lépését, amennyiben elveszi őt. Ennek értelmében az 1490 szeptemberében megkoronázott Ulászló október 4-én egybe is kelt Beatrixszal, ám elég furcsa körülmények között. A szertartásra ugyanis a királyné esztergomi lakhelyén, néhány tanú előtt került sor, a férj a frigy elhálása nélkül rögtön el is utazott, a párt összeadó Bakócz Tamás püspök pedig több hibát is ejtett a szertartás során.

Beatrix. Forrás: Wikipedia

Mindez nem véletlenül történt, ugyanis Ulászló és magyar szövetségesei, köztük éppen Bakócz, már ekkor azt tervezték, hogy a házasságot később felbontatják, a király ugyanis valójában Sforza Bianka milánói hercegnőt nézte ki magának feleségül, de semmiképpen sem akart egy minden bizonnyal meddő asszony mellett lekötve maradni.

Videók a témában:

Megalázva, kifosztva

Beatrix segítségével Ulászló hamarosan leszámolt riválisaival, majd a Habsburgokkal is békét kötött, hatalmának konszolidálása után pedig már nem volt szüksége Beatrixra, aki így kiszolgáltatott helyzetbe került. Próbálta egyre kétségbeesetten rávenni a királyt, hogy teljesítsék be a házasságot, majd amikor világossá vált számára, hogy kijátszották, legalább azt igyekezett elérni, hogy Ulászló legalább térítse meg az elmúlt években vállalt kiadásait.

Miután az 1492-es országgyűlés felszólította a királyt, hogy az utódlást biztosítani tudó feleséget keressen magának, Ulászló sem alakoskodott tovább. Hosszú, Beatrix fényűző életmódját, meddőségét részletező beadványban kérte a pápát, hogy bontsa fel a házasságot. A királyné nápolyi rokonsága eközben azt sürgette az egyházfőnél, hogy szólítsa fel Ulászlót házassági kötelességei teljesítésére.

VI. Sándor először, 1495-ben még a házasság fenntartása mellett döntött, ám amikor Ulászló 1500 elején azt helyezte kilátásba, hogy békét köt az Oszmán Birodalommal, a pápa is engedett a zsarolásnak, és 525 évvel ezelőtt, 1500. április 3-án a pápai konzisztórium hosszas vita után érvénytelenítette a házasságot. Az időközben Európa-szerte beszédtémává lett botrány lezárult, Beatrix pedig vagyonától és méltóságától megfosztva hagyta el az év őszén Magyarországot.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.