Tudomány

A netes gyűlölködők valószínűleg pszichopaták

Azoknak, akik gyűlölködő kommenteket posztolnak az internetre másokról, sokszor pszichopata vonásaik vannak – derült ki egy friss kutatásból, amiről a Frontiers in Psychology tudományos folyóiratban jelent meg beszámoló. Érdekes azonban, hogy az ilyen posztolók között ritkán találtak szakemberek narcisztikus vagy machiavellizmusra hajazó vonásokat, pedig a pszichológia egy friss kutatási témája szerint ez a „sötét triád„ gyakran együtt jár.

Kép: Getty Images

A triád, ahogy arra neve is utal, három, gyakran átfedő, mégis eltérő vonásból áll össze: pszichopátiából, nárcizmusból és a machiavellizmusból.

A kutatás megkülönböztette az online trollokat a gyűlölködőktől abból a szempontból, hogy utóbbiak negatív, sértő attitűddel posztolnak, konstruktív kritika nélkül, előbbiek pedig bomlasztó, megtévesztő magatartást mutatnak mindenféle különösebb cél nélkül. Korábbi kutatások már kimutatták

a sötét triád jelenlétét a trollok nagy arányánál, ahogy a szadizmust is.

A mostani kutatáshoz a szakértők a 2018-as téli olimpia lengyel sportolóival kapcsolatos gyűlölködő kommenteket vizsgálták meg, a posztolókkal kitöltettek olyan kérdőíveket, amelyekből leszűrhetők a negatív személyiségvonások. A kutatásban összesen 94 ember vett részt, közülük 46-an posztoltak gyűlölködő kommenteket.

Az eredmények azt mutatják, hogy a gyűlölködő posztolóknak magas volt a pszichopata vonásokra utaló pontszáma – számolt be róla az IFL Science. Persze érdemes megjegyezni, hogy viszonylag kis résztvevőszámmal készült a kutatás, ezért további tesztek szükségesek ahhoz, hogy hosszú távú következtetéseket levonhassunk az eredményekből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik