Tudomány koronavírus

Koronavírus: olcsó lélegeztetőgépet fejlesztenek

A súlyos koronavírusos páciensek kezeléséhez elengedhetetlenek a lélegeztetőgépek. A berendezések beszerzését nehezíti, hogy gyártásuk igen költséges és hosszadalmas. Egy önkéntes hallgatókból, mérnökökből, orvosokból, informatikusokból és egyéb szakértőkből álló csoport a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) vezetésével most egy olcsó, gyorsan létrehozható és biztonságos vészhelyzeti lélegeztetőgép megalkotásán dolgozik – írja a SciTechDaily.

Az MIT E-Vent nevű csoportot március 12-én alapították a COVID-19 terjedése miatt.

A szakértők egy olyan egyszerű gépet terveztek, amelyet már 100 dollárból (mintegy 28 ezer forintból) létre lehet hozni.

A szerkezethez egy kézi pumpa tartozik, amely eleve nagy számban érhető el a kórházakban. A hasonló rendszerek működtetéséhez képzett egészségügyi dolgozóra van szükség, az MIT E-Vent azonban létrehozott egy mechanikai rendszert, amely magától pumpálja a tasakot. A gép szükség szerint páciensekre szabható, hiba esetén pedig kézzel is működtethető.

Kép: Getty Images

Mivel egy ilyen eszköz létrehozásához átgondolt tervezésre van szükség, a csapat minden szükséges adatot közzétett oldalán. Az MIT E-Vent arra biztatja a kórházakat, hogy ahol elérhető a mérnöki személyzet, ott hozzanak létre ilyen lélegeztetőket. A gép megalkotása és használata képzettséget követel, otthoni létrehozása nem javasolt. A rendszer első prototípusait már el is kezdték tesztelni, az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet ugyanakkor még nem hagyta jóvá a gépek használatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik