Tudomány koronavírus

Lehet, hogy csempészett tobzoskák segítettek terjeszteni a koronavírust

Az állatcsempészeknek áldozatul esett tobzoskák is terjeszthették az új koronavírust világszerte – írja a BBC. Tudósok szerint éppen ezért kellenének komolyabb szabályozások a csempészek ellen, hogy a jövőben ilyen világjárvány kevesebb eséllyel törhessen ki.

A tobzoskák a leggyakrabban illegálisan csempészett állatok, van, ahol megeszik őket, vagy hagyományos gyógyászatra használják fel a belőlük készült szereket. A Nature tudományos folyóiratban megjelent tanulmány azonban óva int az ilyen csempészet következményeitől: a szakértők szerint a tobzoskákat meg kell figyelni természetes környezetükben is, hogy ki lehessen zárni a lehetőséget: az emberekre veszélyes kórokozókat terjesztenek.

Kép: Biosphoto / Alain Compost

A Hongkongi Egyetem kutatói szerint a jávai tobzoskában két olyan koronavírustörzs is kimutatható, amelyek a most pusztító járványt okozó koronavírus rokonai. A jávai tobzoskákat gyakran csempészik Kínába.

Bár az még mindig nem biztos, hogy a tobzoskák (egészen pontosan az őket csempésző bűnözők) felelősek-e a mostani világjárványért, de a kutatók szerint azt érdemes leszögezni, hogy jobban kellene ellenőrizni a csempészeket, hogy a jövőben meggátoljuk ilyen vírusok állatról emberre terjedését. Az sem biztos egyelőre, hogy a jávai tobzoskákra

hogyan került koronavírus: a csempészútvonal során, vagy már az eredeti élőhelyükön kaphatták el?

Kínában a tobzoska fontos alapanyag a tradicionális orvosláshoz, a húsa pedig igazi különlegességnek számít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik