Tudomány

Soha nem láttuk még ilyen részletesen a Földre legveszélyesebb aszteroidát

Amíg itt a Földön a koronavírussal vagyunk elfoglalva, addig tőlünk több tízezer kilométerre az OSIRIS-REx űrszonda éppen a jelenleg bolygónkra legveszélyesebb aszteroidát, a Bennut vizsgálja. Már csak néhány hónap, és a szonda leszáll az égitestre, hogy mintát hozzon haza belőle.

Addig is a NASA eszköze az aszteroida minden centiméterét feltérképezi, így lehet az, hogy most olyan részletes kép készült az objektumról, amilyet eddig még soha nem láthattunk. Az új fotó nem is fotó, hanem inkább egy részletes térkép, 2155 képből rakták össze a kutatók.

A kép nemcsak a Bennuról elképesztően részletes: ez a legnagyobb felbontású térkép, amit ember valaha a Földön kívüli űrobjektumról valaha készített.

Kép: NASA

A felhasznált fotók tavaly március 7. és április 19. között készültek, amikor az űrszonda a legközelebb keringett az aszteroida körül.

Az 500 méter átmérőjű Bennu igen kivételes objektum: a szakértők úgy vélik, hogy az aszteroida összetétele többé-kevésbé állandó maradt a Naprendszer megszületése óta. Az égitest vizsgálata és a Bennuból vett minták ezért sokat segíthetnek a kutatóknak abban, hogy jobban megértsék rendszerünket. „Az aszteroida története a Naprendszer története is” – nyilatkozta korábban Bashar Rizk, aki az OSIRIS REx projekt egyik szenior kutatója. „Ha megértjük a Bennut, akkor megértünk valami nagyon fontosat a Naprendszerünkkel kapcsolatban is.”

A Bennu egy potenciálisan veszélyes objektum a Földre nézve,

mert pályájának vannak pontjai, amelyek összeérnek a Föld keringési pályájával. Nagyon kicsi az esélye annak, hogy valójában megtörténik az ütközés, és ha így is lenne, arra csak a 22. században kell számítani – de ez a misszió most segíthet megelőzni a katasztrófát, ha mégis megtörténne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik