Tudomány koronavírus

Koronavírus: a tünetmentesek segíthetik a leginkább a terjedést

Egy friss tanulmány alapján az új koronavírus (SARS-CoV-2) a lopakodó átadás miatt terjedhetett olyan gyorsan Kínában – írja az IFLScience. Ez azt jelenti, hogy a fertőző, de enyhe tüneteket produkáló, illetve panaszmentes emberek nagy arányban adhatták át a kórokozót.

Ruiyun Li, az Imperial College London munkatársa és csapata január 10. és 23. között, illetve az utazási tilalom bevezetése utáni, január 24. és február 8. között Kínában dokumentált eseteket vizsgált. Modelljük alapján január 23. előtt a fertőzések 86 százaléka azonosítatlan volt. Ez az arány hasonló ahhoz, amit a Vuhanból evakuált külföldieknél tapasztaltak.

A szakértők szerint a dokumentálatlan páciensek nagyjából feleannyira lehettek fertőzöttek, mint a regisztrált betegek, viszont sokkal többen voltak.

A kutatók úgy vélik, hogy éppen ezek az enyhe megbetegedések idézték elő a gyors terjedést. A szakértők attól tartanak, hogy a lopakodó átadás a világ más pontjain is problémát okoz majd.

Kép: Getty Images

A tanulmány szerzői kiemelték, hogy modelljük nem tökéletes, a dokumentálatlan esetek azonosítása például nem egyszerű, a két vizsgált periódusban pedig eltérő mérési módszereket alkalmaztak a hatóságok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik